Zvorničko jezero je omiljena destinacija turistima, posebno ribolovaca, koji dolaze iz gotovo svih krajeva sveta u Mali Zvornik. Razlog za to prvenstveno je bogat riblji fond jezera, koje u svojim dubinama krije kapitalne primerke različitih vrsta riba, među kojima su kao najzastupljenije deverika, plotica, grgeč, šaran, štuka, som, mladica, pastrmka, linjak i mnoge druge.

Kuriozitet predstavlja riblja staza u okviru hidroelektrane koja se otvara svake godine u proleće, u vreme mresta, kako bi se riba iz donjeg toka Drine kretala ka Zvorničkom jezeru i mrestila. Inače, Hidroelektrana “Zvornik” jedina u zemlji ima riblju stazu, koja se redovno otvara od 2003. godine.

Bogatstvo ribljeg fonda jezera, kao osnovna predispozicija za razvoj ribolovnog turizma, uz atraktivan izgled jezera i okoline nametnuo je potrebu organizovanja različitih ribolovnih takmičenja i razvoj manifestacionog turizma u opštini, koji pruža priliku za predstavljanje svekolike i raznovrsne turističke ponude ove opštine. Takmičenje sa najdužom tradicijom je čuvena Somovijada, koja se na Zvorničkom jezeru održava od 1998. godine svakog leta, poslednjeg vikenda u julu i okuplja brojne ribolovce ali i druge ljubitelje prirode.

Ovo takmičenje vremenom je preraslo u manifesataciju pod nazivom “Dani sportsko rekreativnog i kulturnog turizma – Drina je smisao života” koja traje nekoliko dana i osim ribolova objedinjuje i druge sadržaje kao što je kampovanje, šetnja u prirodi i obilazak zanimljivih lokacija, takmičenje u pripremanju riblje čorbe, vožnja katamaranom i čamcima po jezeru, regata, plivački maraton, različiti kulturni programi, izložbe i koncerti.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kako stići do lokaliteta?