Зворничко језеро је омиљена дестинација туристима, посебно риболоваца, који долазе из готово свих крајева света у Мали Зворник. Разлог за то првенствено је богат рибљи фонд језера, које у својим дубинама крије капиталне примерке различитих врста риба, међу којима су као најзаступљеније деверика, плотица, гргеч, шаран, штука, сом, младица, пастрмка, лињак и многе друге.

Куриозитет представља рибља стаза у оквиру хидроелектране која се отвара сваке године у пролеће, у време мреста, како би се риба из доњег тока Дрине кретала ка Зворничком језеру и мрестила. Иначе, Хидроелектрана “Зворник” једина у земљи има рибљу стазу, која се редовно отвара од 2003. године.

Богатство рибљег фонда језера, као основна предиспозиција за развој риболовног туризма, уз атрактиван изглед језера и околине наметнуо је потребу организовања различитих риболовних такмичења и развој манифестационог туризма у општини, који пружа прилику за представљање свеколике и разноврсне туристичке понуде ове општине. Такмичење са најдужом традицијом је чувена Сомовијада, која се на Зворничком језеру одржава од 1998. године сваког лета, последњег викенда у јулу и окупља бројне риболовце али и друге љубитеље природе.

Ово такмичење временом је прерасло у манифесатацију под називом “Дани спортско рекреативног и културног туризма – Дрина је смисао живота” која траје неколико дана и осим риболова обједињује и друге садржаје као што је камповање, шетња у природи и обилазак занимљивих локација, такмичење у припремању рибље чорбе, вожња катамараном и чамцима по језеру, регата, пливачки маратон, различити културни програми, изложбе и концерти.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

Како стићи до локалитета?