U opštini Mali Zvornik 02. novembra zvanično je počela izgradnja toplane na biomasu, za snabdevanje toplotnom energijom užeg centra Malog Zvornika.

U objekat koji Malozvorničanima treba da omogući kvalitetno grejanje po povoljnijoj ceni biće uloženo 2.350.000 evra.

Nosilac projekta i investitor je Javno komunalno preduzeće „Drina“ iz Malog Zvornika, a sredstva za izgradnju obezbeđena su uz podršku Republike Srbije, iz kredita preko nemačke KFW banke.

Prema rečima direktora ovog preduzeća, Dragana Čikarića, do kraja tekuće godine predviđen je završetak svih građevinskih radova na izgradnji kotlarnice.

„Trenutno se odvija priprema terena za građevinske radove, bušenje i betoniranje šipova. Paralelno se sprovode aktivnosti na izradi potrebne dokumentacije za zamenu toplovoda i ugradnju podstanica“, kaže Čikarić, dodajući da će završetkom svih radova, što je, kako je naveo, predviđeno do tople probe u oktobru 2021. godine, Mali Zvornik dobiti savremenu toplanu sa kompletnom automatikom i regulacijom u primarnoj i sekundarnoj mreži.

Nova toplana imaće dva kotla na drvnu sečku snage po 0,9 MW i rezervni kotao na gas snage 2,5 MW.

Predviđeno je da se iz drvne sečke pokrije 95% toplotne energije, a iz gasa 5%, što će značajno pojeftiniti proizvodnju toplotne energije i smanjiti emisiju ugljen dioksida u atmosferu.

Trenutno toplana kao energent koristi prirodni gas i nema alternativno gorivo.

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, protekle sedmice obišao je gradilište toplane zajedno sa direktorom JKP „Drina“ Draganom Čikarićem i rukovodiocem jednog od sektora u preduzeću Zoranom Stankovićem.

Ovom prilikom on je rekao da je modernizacija toplovodnog sistema u opštini Mali Zvornik bila krajnje neophodna, budući da postojeća kotlarnica odavno ne zadovoljava potrebe zajednice, kao ni propisane standarde u ovoj oblasti.

Izgradnja toplane podržana je od strane Vlade Republike Srbije, preko Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija, sredstvima iz kredita dobijenim od nemačke KFW banke, sa kojom naša zemlja razvija projekat tržišta biomase u sistemu daljinskog grejanja, vredan više od 20.000.000 evra.
Jevtić je naveo da je ukupni kredit za izgradnju toplane 2.350.000 evra i da deo kredita, u iznosu od 390.000 evra, ili 16,45 %, predstavlja bespovratna sredstva, koja su toplani opredeljena kao donacija Republike Srbije, a da će ostatak toplana vraćati 20 godina, na 36 polugodišnjih rata, uz 2 godine grejs perioda.
Prema utvrđenim zadacima i rokovima za izgradnju toplane na biomasu u Malom Zvorniku, 20. januar 2022. godine definisan je kao datum do kojeg svi predviđeni radovi u okviru ovog projekta treba da budu završeni.

Rok za puštanje toplane u probni rad je nekoliko meseci ranije, tačnije 01. oktobra 2021. godine.

Izgradnja toplane na biomasu u Malom Zvorniku odvijaće se u okviru tri celine i obuhvatiće izgradnju kotlarnice, rekonstrukciju toplovoda u dužini od oko 1800 metara i ugradnju podstanica.

Posao izgradnje kotlarnice, vredan 1.617.000 evra, poveren je konzorcijumu preduzeća „Energotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada, koji će vršiti i ugradnju podstanica, dok će rekonstrukciju toplovodnog sistema obaviti preduzeće „Konvar“ iz Beograda.

Ljiljana Ristanović