Мост Краља Александра Првог Карађорђевића, у непосредној близини подземног града, који спаја Мали Зворник са суседним Зворником у Републици Српској, саграђен 1929. године, још један је у низу културно историјских споменика у општини. Овај мост је један од три задужбинско заветна моста на Дрини.

Скоро девет деценија од изградње, 2020. године, овај мост је реновиран и оспособљен за одвијање пешачког саобраћаја. Обнова моста је финансирана средствима Владе Србије у износу од 600.000 €, док је преостала средства, 750.000 КМ, за обнову и израду газећег слоја обезбедио Град Зворник (РС).

 

Крађорђев завет да ће Дрину “племениту међу” прелазити и “честиту Босну полазити”, остварила је српска победоносна војска почетком новембра 1918. године у свом незадрживом јуришу. Доласком у Зворник 4. јула 1919. године Карађорђев праунук регент Александар Први Ујединитељ извршио је Карађорђев завет о преласку Дрине “племените међе”. Већ 1922. године родила се идеја да се на месту где је Карађорђев праунук прешао реку подигне достојан задужбински мост. Године 1926. по распису конкурса, изабрано је идејно решеје моста. Припремни радови, који су обухватали сондаже и проверу земљишта и терена, планирање инфраструктуре и прилаза мосту, почели су 1927. године, а обимни радови на изради елемената мост трајали су наредне две године. Посредством немачке фирме “Цајз и Мајзл” из Београда наручени су гвоздени делови моста у Шћећину, а ангажовани су још и “Сартид” Смедерево, грађевинско предузеће “Тилл и Шимић” из Славонског брода (фабрика вагона и мостова), техничко предузеће инжењера Ојдовића из Београда и бројна мања услужна предузећа. Новац за изградњу моста, највећи део, обезбедило је Министарство грађевине, које је и надзирало радове, док је у више наврата, значајне своте и прилоге давао и сам Краљ Александар Први. Крајем 1929. године мост је био завршен и све време до данас остао је у првобитном облику изградње. Градска општина у Зворнику И њен одбор за свечано отварање и освећење гвозденог моста на Дрини, децембра 1929. године, донели су одлуку и решење да се мост свечано отвори његовим освећењем 12. јануара 1930. године и назове “Мост Краља Александра Првог”. Освећење моста, који је био свечано декорисан, извршили су Епископ зворничко – тузлански г-дин Нектарије и шабачки г. Михаило. Мост је након обреда освећења предао на употребу изасланик Његовог Краљевског Височанства, г. Миленко Варјачић. Банкету који је био приређен у ту част присуствовао је и командант коњичког пука “Обилић” из Ниша г. Богдан Јевтовић, пуковник који је први са српском коњицом, 28. октобра 1918. године, донео Зворничанима слободу.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА