Šansu za prosperitet turističke ponude malozvorničke opštine predstavlja arheološki lokalitet Orlovine na kojem su tokom istraživanja, od 2012. godine do 2015. godine, pronađeni ostaci utvrđenja iz vizantijskog perioda i iz vremena srpskog kneza Časlava, tačnije ostaci građevina starih 1400, odnosno 1000 godina.

Iako se od davnina pretpostavljalo da su ostaci kamenih bedema, vidljivi na više mesta u Malom Zvorniku, deo nekog većeg utvrđenja, rezultati istraživanja iznenadili su i same stručnjake. Zidine, čiji se jedan krak sa brda Orlovine iznad Malog Zvornika spušta do magistralnog puta u samom centru mesta, deo su tvrđave iz vremena cara Justinijana, koja se prostirala na površini od 14 hektara. Istražujući ovaj lokalitet arheolozi su uz brojne amfore i mozaike, pronašli i delove predmeta od stakla iz tog doba, dok jedno od najznačajnijih otkrića predstavljaju ostaci jedne od najvećih crkava iz vizantijskog doba u Srbiji. Crkva po dužini prelazi 30, a po širini 60 metara. U oltarskom prostoru se nalaze sveštenička sedišta i episkopski presto izuzetno kvalitetno obrađen, monumentalan kao i cela crkva. Pronađeni su i rezervoari za vodu, delovi lučnih gradskih kapija i kule utvrđenja, koje su bile glavna osmatračnica tvrđave. Grad iz doba Justinijana pronađen u Malom Zvorniku jedan je od većih na području Srbije.

Arheolozi su tokom istraživanja otkrili da je ovo utvrđenje nastavilo da živi u IX i X veku, o čemu svedoči pronađena grnčarija, za koju se pretpostavlja da je iz vremena prednemanjićke Srbije, odnosno iz vremena vladavine srpskog kneza Časlava. S obzirom da je u pogledu arheologije ovaj period gotovo potpuno nepoznat, od novih istraživanja očekuje se da daju odgovore na važna i brojna pitanja u vezi tog doba. Arheolozi smatraju i da je na području današnje opštine Mali Zvornik nekada bila rečna stanica Ad Drinum, putnička raskrsnica između Panonije i Dalmacije.

S toga će Opština Mali Zvornik podržati dalja istraživanja lokaliteta Orlovine, dok će se u međuvremenu pobrinuti da se on sačuva, adekvatno zaštiti i predstavi javnosti.

Opština Mali Zvornik je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Valjevo pripremila projekat „Konzervatorskih radova i prezentacije na ostacima srednjevekovne crkve na lokalitetu Orlovine“.

Pored arheološkog nalazišta Orlovine, na području malozvorničke opštine ima više lokaliteta iz praistorijskog doba, rimskih utvrđenih postaja i kastruma, koji, takođe, predstavljaju potencijal za razvoj kulturnog turizma u opštini.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kako stići do lokaliteta?