Шансу за просперитет туристичке понуде малозворничке општине представља археолошки локалитет Орловине на којем су током истраживања, од 2012. године до 2015. године, пронађени остаци утврђења из византијског периода и из времена српског кнеза Часлава, тачније остаци грађевина старих 1400, односно 1000 година.

Иако се од давнина претпостављало да су остаци камених бедема, видљиви на више места у Малом Зворнику, део неког већег утврђења, резултати истраживања изненадили су и саме стручњаке. Зидине, чији се један крак са брда Орловине изнад Малог Зворника спушта до магистралног пута у самом центру места, део су тврђаве из времена цара Јустинијана, која се простирала на површини од 14 хектара. Истражујући овај локалитет археолози су уз бројне амфоре и мозаике, пронашли и делове предмета од стакла из тог доба, док једно од најзначајнијих открића представљају остаци једне од највећих цркава из византијског доба у Србији. Црква по дужини прелази 30, а по ширини 60 метара. У олтарском простору се налазе свештеничка седишта и епископски престо изузетно квалитетно обрађен, монументалан као и цела црква. Пронађени су и резервоари за воду, делови лучних градских капија и куле утврђења, које су биле главна осматрачница тврђаве. Град из доба Јустинијана пронађен у Малом Зворнику један је од већих на подручју Србије.

Археолози су током истраживања открили да је ово утврђење наставило да живи у IX и X веку, о чему сведочи пронађена грнчарија, за коју се претпоставља да је из времена преднемањићке Србије, односно из времена владавине српског кнеза Часлава. С обзиром да је у погледу археологије овај период готово потпуно непознат, од нових истраживања очекује се да дају одговоре на важна и бројна питања у вези тог доба. Археолози сматрају и да је на подручју данашње општине Мали Зворник некада била речна станица Ад Дринум, путничка раскрсница између Паноније и Далмације.

С тога ће Општина Мали Зворник подржати даља истраживања локалитета Орловине, док ће се у међувремену побринути да се он сачува, адекватно заштити и представи јавности.

Општина Мали Зворник је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика Ваљево припремила пројекат „Конзерваторских радова и презентације на остацима средњевековне цркве на локалитету Орловине“.

Поред археолошког налазишта Орловине, на подручју малозворничке општине има више локалитета из праисторијског доба, римских утврђених постаја и каструма, који, такође, представљају потенцијал за развој културног туризма у општини.

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА

Како стићи до локалитета?