Mali Zvornik, 24.06.2019. godine

U Malom Zvorniku 24. juna održana je vanredna sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, na kojoj je od nadležnih komunalnih službi zatraženo da u najkraćem roku utvrde u kakvom su stanju otpusti i kanali sistema kišne i fekalne kanalizacije na području opštine i dostave detaljnu informaciju o tome, kao i o stanju rečnih korita u mesnim zajednicama, sa predlogom prioriteta za čišćenje i uređenje. Komunalnom inspektoru naloženo je da utvrdi sva mesta na kojima je došlo do spajanja kišne i fekalne kanalizacije i preduzme neophodne mere, kako bi se kanalizacioni sistem vratio u pređašnje stanje. Zaključeno je i to da nadzor kanalizacionih sistema treba da bude deo rutine prilikom rada komunalne inspekcije na terenu. 

Zasedanje Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik, na kojem je tema o stanju kanalizacionih sistema u opštini, uz tačku „Razno“, bila jedina tačka dnevnog reda, održano je na zahtev Odeljenja za vanredne situacije iz Šapca, u sklopu prevencije od očekivanih obilnih padavina. 

 

Komandant štaba i predsednik opštine Zoran Jevtić naveo je da je za prikupljanje informacija i utvrđivanje stanja otpusta i kanala u sistemu kišne i fekalne kanalizacije na području opštine zaduženo Javno komunalno preduzeće „Drina“ iz Malog Zvornika, dok će stanje rečnih korita u mesnim zajednicama utvrditi posebna radna grupa, koja ima zadatak da, nakon prikupljanja podataka na terenu, izvrši detaljnu analizu i poređenje sa ranijim stanjem, te da, prema prioritetima, napravi predlog čišćenja i uređenja rečnih korita. 

Jevtić je saopštio da će, kao važan vid prevencije od poplava, od građana biti zatraženo da uklanjaju sav kabasti otpad iz neposredne blizine rečnih tokova, te da će ih na tu obavezu podsetiti obaveštenje koje će uskoro biti istaknuto na sajtu opštine, kao i putem drugih medija. 

On je najavio da će na sledećoj sednici štaba biti predstavljen izveštaj o proceni štete nastale prilikom obilnih padavina na području opštine pre dve nedelje, a koju je, obilazeći teren nakon nepogoda, sastavio poseban tim Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik. 

Na kraju svog izlaganja, Jevtić je rekao da postoji mogućnost da opština Mali Zvornik od Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, na ime pomoći nakon nepogoda, dobije određene količine goriva, napominjući da u Malom Zvorniku tada nije bila proglašena vanredna situacija i da to znatno otežava mnoge procedure u pogledu obeštećenja i pomoći, ali da je, uz intervenciju Mačvanskog upravnog okruga, u ministarstvu dobio uveravanja da će za Mali Zvornik biti opredeljen deo pomoći namenjen opštinama pogođenim nevremenom.

 Ljiljana Ristanović

{gallery}/2019/2019-06-24_stab{/gallery}