U Malom Zvorniku juče je i zvanično počela sa radom nova toplana na biomasu, vredna oko 2.000.000 evra.

Otvaranje toplane obavljeno je istovremeno u Malom Zvorniku i Priboju, gde je, takođe, izgrađen novi sistem grejanja na drvnu sečku.

Toplane u Malom Zvorniku i Priboju izgrađene su kreditnim sredstvima dobijenim od nemačke KFW banke, preko Ministarstva energetike Republike Srbije.

 Ceremoniji svečanog otvaranja novog toplovodnog sistema u Malom Zvorniku potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović, koja se nalazila u Priboju, prisustvovala je preko linkovske veze, putem koje je i komunicirala sa predstavnicima lokalne samoprave u Malom Zvorniku.

Ona je izjavila da je cilj države povećanje energetske efikasnosti toplana i korišćenje goriva koja ne utiču na zdravlje životne sredine.

„Drago mi je da danas mogu da kažem da dva grada u Srbiji, Priboj i Mali Zvornik, imaju toplane koje koriste biomasu. Ponosna sam jer je sve urađeno na vreme, nije bilo kašnjenja. Ovo je važno za sve građanke i građane, ne samo jer se radi o energetskoj samodovoljnosti, pošto će toplane koristiti lokalnu drvnu sečku kao gorivo, već i zbog činjenice da će imati grejanje 24 časa, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da je važna i ekološka slika, jer će zaštita životne sredine od sada biti drugačija.

„Za Priboj to znači za više od 90 odsto manje sumpor-dioksida i oko 90 odsto manje ugljen-dioksida, što je važno za grad koji je godinama imao problem sa kvalitetom vaduha. U strukturi toplana u Srbiji 10 odsto koristi ugalj, a 10 mazut. To moramo da promenimo, da pređu na obnovljive izvore energije. Pored Priboja i Malog Zvornika, gde su danas istovremeno puštene u rad toplane, očekujemo naredne godine i toplanu u Majdanpeku i Novom Pazaru“, rekla je ministarka.

Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, zahvalio je ministarki Mihajlović na podršci u realizaciji projekata koji se realizuju na teritoriji svih opština.

„Usvajanjem seta zakona, Ministarstvo je definisalo novu energetsku politiku i stvorena je osnova da sve lokalne samouprave imaju pomoć i korist od izgradnje novih toplana. Naša toplana jedna je od dve koje koriste biomasu, drvnu cečku. Sve kontrole su urađene. Hvala Vladi i Ministarstvu i na podršci ovom projektu, ali i na svemu što radimo da postanemo prvi zeleni okrug“, rekao je Krasavac.

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, zahvalio je potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dosadašnjoj saradnji i istakao da opština i dalje računa na pomoć države.

„U slučaju izgradnje nove toplane, vidi se da opština ne bi mogla da funkcioniše sama bez pomoći drđžave. Ovo je dokaz da Vlada vodi računa o malim opštinama“, rekao je Jevtić.

„Veliki je dan za obe opštine. Najveći benefit je što će sada grejanje biti 24 sata. Biomasu dobijamo iz naše opštine, što će dodatno unaprediti lokalnu privredu“, izjavio je Jevtić.

Ljiljana Ristanović