Mali Zvornik, 14.04.2020. godine

Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik na sednici u utorak, 14. aprila, naložio je privrednim subjektima, javnim preduzećima i ustanovama na području opštine novi set zaštitnih mera, u cilju sprečavanja širenja virusa Korona, kojih se moraju pridržavati svi zaposleni. 

Ubuduće, pri dolasku na posao, obavezno je merenje temperature svim zaposlenim, dezinfekcija ruku i prolazak kroz dezo-barijeru na ulasku.

Dezo-barijera se mora održavati vlažnom, ne previše mokrom, više puta u toku dana, svežim rastvorom, dezinfekcionog sredstva, isključivo na bazi hlora.

Dezinfekcija ruku, odnosno rukavica, neophodna je više puta tokom procesa rada.

Kao izuzetno važno, navedeno je da poslodavci zaposlene moraju obavezati da dezinfikuju rukavice koje nose, na isti način i broj puta, kao što bi ruke da ih ne nose.

Oni koji nose zaštitne (HTZ) rukavice, imaju obavezu da ispod njih nose zaštitne rukavice.

Po naredbi Štaba, poslodavci u Malom Zvorniku dužni da ukinu menze i spremanje hrane za zaposlene, odnosno da za ishranu zaposlenih koriste suve obroke.

Kod doručka i pauze obavezna je striktna kontrola držanja razmaka i dezinfekcije ruku.

Zabranjeno je pušenje i napolju, jer se tada ne koristi lična zaštitna oprema i postoji rizik nepoštovanja razmaka i korišćenja cigareta iz iste paklice.

Poslodavci su dužni da zaposlene upoznaju da su, po zakonu, obavezni da prijave simptome infekcije i da neprijavljivanje povlači krivičnu odgovornost, za koju su propisane višegodišnje zatvorske kazne.

Svakog ko prijavi da ima simptome na poslu neophodno je odmah udaljiti sa posla i obavestiti nadležni Dom zdravlja.

Zaposlenog koji se od kuće javio da ima simptome, poslodavac je obavezan odmah da uputiti na pregled u nadležni Dom zdravlja.

Ako su članovi porodice zaposlenog bolesni, tačnije u stanju povišene telesne temperature, zaposleni je dužan da to javi nadležnom u firmi i ostane u kućnoj izolaciji do postavljanja dijagnoze obolelom članu porodice.

Na zasedanju u utorak Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik doneo je i nekoliko preporuka, povodom predstojećih vaskršnjih praznika.

Građanima opštine Mali Zvornik sugerisano je da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih kuća, da predstojeći praznik provedu u užem krugu porodice, uz poštovanje svih mera i preporuka Vlade Republike Srbije.

Onima koji su došli u Mali Zvornik, a nemaju prebivalište na teritoriji ove opštine, da se pridržavaju svih zaštitnih mera i mera i naredbi Vlade Republike Srbije i Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik. 

Policijskoj stanici Mali Zvornik preporučeno je da pojača kontrolu na teritoriji opštine Mali Zvornik, u pogledu poštovanja mera donetih od strane Vlade Republike Srbije i ministarstava u vreme vanrednog stanja. 

Ljiljana Ristanović