Mali Zvornik, 27.03.2018. godine

Nov kamion – cisterna, vredan oko 10 miliona dinara, koji je Opština Mali Zvornik nabavila za potrebe obezbeđenja pijaće vode za stanovništvo u slučaju prekida u vodosnabdevanju, stigla je juče i predata je Javnom komunalnom preduzeću „Drina“ na upotrebu. Zvanična primopredaja cisterne obavljena je u krugu preduzeća, oko 14.00 časova, u prisustvu  direktora, zaposlenih, predstavnika opštinskog rukovodstva i dobavljača, firme „Atrikod“ iz Kruševca.   

Povodom vredne nabavke, predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je nova cisterna za vodu stanovništvu Malog Zvornika bila preko potreba, s obzirom da lokalno komunalno preduzeće, već dugi niz godina, ima samo jednu, staru nekoliko decenija, koju, osim za vodosnabdevanje, koristi za pranje ulica i druge potrebe.

„Kupovinom nove cisterne rešen je gorući problem u pogledu nedostajuće komunalne opreme u Malom Zvorniku, rekao je Jevtić, ističući da će novi kamion – cisterna biti korišćen isključivo za snabdevanje u slučaju nestanka vode, dok će stari i dalje biti upotrebljavan za ostale potrebe po mesnim zajednicama. 

On je podsetio da je u Donjoj Trešnici i Donjoj Borini još uvek na snazi vanredna situacija, zbog nestašice pijaće vode, i da opština u navedenim mesnim zajednicama realizuje projekte sanacije i rekonstrukcije vodovodne mreže.

Jevtić je objasnio da će izgradnjom i proširenjem vodovodne mreže u Donjoj Trešnici biti poboljšano vodosnabdevanje u tom  selu i u još nekoliko okolnih mesnih zajednica i prestati potreba za posebnim snabdevanjem, te da će nova cisterna biti korišćena samo u slučaju preke potrebe.

On očekuje da će izgradnja bazena za vodu u Donjoj Trešnici biti završena za 5 meseci.

„Nedavno sklopili smo ugovor sa izvođačem, firmom iz Užica, prema kojem radovi treba da budu gotovi za 150 dana“, rekao je Jevtić, dodajući da je za projektovanje sekundarnog cevovoda u tom selu u toku procedura javne nabavke izvođača radova.

On je istakao da će iz budžeta opštine u preostale radove na poboljšanju vodosnabdevanja u Donjoj Trešnici biti uloženo oko 25 miliona dinara, dok je za završetak radova na obnovi preostalog dela vodovoda u Donjoj Borini opredeljeno 10 miliona dinara. Jevtić je ocenio da će po završetku navedenih projekata vodosnabdevanje u opštini Mali Zvornik biti na prilično zadavoljavajućem nivou, te da  su, u cilju daljeg unapređenja stanja u ovoj oblasti, u  planu novi projekti, za koje će opština pokušati da obezbedi sredstva kod nadležnih ministarstava.

Predsednik Jevtić je naveo da je nabavljena cisterna za vodu treća značajna nabavka za JKP „Drina“, u poslednjih godinu i po dana, podsetivši da je pre nje, preko donacije Vlade Japana,  nabavljen mini kamion za sakupljanje smeća, a nešto ranije nova SKIP mašina, za čiju kupovinu je deo sredstava obezbeđen iz kredita u banci. On je dodao da opština u doglednom roku planira još nabavki opreme za komunalno preduzeće, kako bi ga učinila spremnijim za obavljanje delatnosti.

Direktor JKP „Drina“ Mali Zvornik Dragan Čikarića zadovoljan je nabavljenom opremom, kojom su, kako je istakao, veoma unapređeni tehnički uslovi i resursi ovog preduzeća. On se zahvalio rukovodstvu opštine Mali Zvornik, na čelu sa predsednikom Zoranom Jevtićem, na najnovijoj vrednoj nabavci, kao i na ranije kupljenoj mehanizaciji, zahvaljujući kojoj komunalno preduzeće može efikasno da radi.

„Nova cisterna je zapremine 10 m3. Rezervoar je od nerđajućeg čelika,  tzv. prohroma, koji joj garantuje dugovečnost upotrebe. Šasija je savremena. Kamion je marke „Iveko“ , koji u vozačkoj kabini ima svu savremenu opremu i uređaje, tako da će biti vrlo udoban za vozače“, rekao je Čikarić, napominjući da će nabavljena oprema olakšati posao radnicima, naročito u letnjim mesecima, kada su potrebe za snabdevanjem velike, na mestima koja su teško pristupačna.

Stara cisterna, iako zarđalog i dotrajalog rezervoara, prema njegovim rečima, i ubuduće biće korišćenja za pranje ulica, koje je svakodnevno u opisu posla JKP „Drina“. 

Ljiljana Ristanović

 {gallery}/2018/2018-03-26_cisterna{/gallery}