Mali Zvornik, 10.04.2020. godine 

Opština Mali Zvornik podržala je projektnu ideju čiji je cilj da reku Drinu učini plovnom od Save do Karakaja u Zvorniku (RS – BiH) i trajno reši problem poplava na ovom području. 

Ona je jedna od potpisnica Memoranduma o razumevanju lokalnih zajednica u donjem toku Drine, koji je, u cilju realizacije pomenute ideje, početkom marta ove godine potpisan i od strane grada Loznica i opštine Bogatić u Srbiji, te gradova Zvornik i Bijeljina u Republici Srpskoj. 

Projektni predlog „Drina plovna od Save do Karakaja u Zvorniku, pokretač uređenja vodnog režima u donjem toku, razvoja i integracionih procesa Republike Srpske i Republike Srbije“ kreirali su stručnjaci Javnog preduzeća „Vode Srpske“ i Instituta za vode iz Bijeljine, dok će u razradu studije na ovu temu biti uključen i Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda. 

Nosilac inicijative je Dušan Kozić, predstavnik Društva sa ograničenom odgovornošću „Prvo gasno društvo“ iz Zvornika (RS – BiH). 

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jevtića, realizacija navedenog projektnog predloga doprinela bi ostvarivanju složene ciljne strukture, a glavni očekivani efekti tiču se zaštite od voda i uređenja vodnih režima. 

Jevtić je pojasnio da to podrazumeva zaštitu od velikih voda i od degradacije poljoprivrednog i ostalog zemljišta, stabilizaciju glavnog rečnog korita, uređenje degradiranih obala i prostora u rečnoj dolini, kao i održavanje rečnih korita, primenom principa održivog upravljanja rečnim nanosom. 

Projekat veoma doprinosi i jačanju privrednih i saobraćajnih kapaciteta, dostizanju socijalnih ciljeva razvoja lokalnih zajednica i čitave regije, kao i jačanju turističkih i svih ostalih kapaciteta, što su, kako je rekao, takođe bitni razlozi zbog kojih je opština Mali Zvornik odlučila da podrži ovu inicijativu. 

Osim pomenutih opština i gradova, čiji su čelnici podržali navedeni projektni predlog, interesovanje za realizaciju ideje izgradnje plovnog puta na Drini, od Save do Karakaja u Zvorniku (RS – BiH), iskazala je i firma „Alumina“ iz Karakaja. 

Ljiljana Ristanović