27. oktobar 2017. godine

Zaposleni u Biblioteci „17. septembar “ u Malom Zvorniku kolektivno su, i ove godine, posetili Međunarodni beogradski sajam knjiga. Odlazak na najveću manifestaciju pisane reči u regionu, upriličen u četvrtak, 26. oktobra, na Dan prosvetnih radnika ili tzv. „Školski dan“, za petoro radnika ove ustanove, bio je prilika da proprate aktuelnosti u svetu knjige i čitanja i naprave odabir naslova kojima će obogatiti knjižni fond malozvorničke biblioteke. 

Prema rečima direktorice ustanove Slavojke Spasenović, do kraja godine, uz podršku lokalne samouprave, biblioteka planira nabavku oko 100 novih izdanja.

„Većinu naslova koje smo mogli da vidimo na Sajmu malozvornička biblioteka već ima. Obišli smo štandove i, na osnovu onog što smo videli, mogu da kažem da naša biblioteka, zahvaljujući kontinuiranom ulaganju opštine u nabavku literature, ima bogat i kvalitetan fond“, ocenila je direktorica biblioteke, napominjući da ustanova na nivou godine prinovi ukupno oko 700-800 izdanja. 

Ona je istakla da se nabavka knjiga vrši ravnomerno, prema potrebama u svim sektorima, te da, prema poslednjem popisu, knjižni fond malozvorničke biblioteke broji oko 45 000 naslova. 

 „Pratimo rad izdavačkih kuća i tokom čitave godine nabavljamo knjige. Trudimo se da imamo bar po jedan ili dva primerka svakog novog izdanja, a od najaktuelnijih i više“, rekla je Spasenović, dodajući da, kao i ranijih godina, i ovog puta nakon posete Sajmu knjiga sledi nova nabavka. 

Ona je saopštila da je, pored kupovine bestselera domaće i strane književnosti, planirano obogaćivanje referentne zbirke i stručne literature, kao i unapređenje knjižnog fonda za najmlađe, za koje je planirana nabavka brojnih slikovnica i najnovijih lektirnih izdanja i dečjih knjiga. 

Planirano je i obnavljanje bibliotečkog fonda zavičajnih pisaca, među kojima će se naći nova dela književnice Marice Popović, poreklom iz Malog Zvornika. 

Spasenović je istakla da će izdanja nabavljena na Sajmu knjiga čitaocima biti predstavljena na izložbi, u okviru kulturno – propagandne akcije „Mesec knjige“, koja se tradicionalno održava nakon beogradske manifestacije. 

Ovogodišnja akcija „Mesec knjige“ u Malom Zvorniku, pod sloganom „Daruj knjigu“, odvijaće se od 01. novembra do 25. decembra. 

U tom periodu, u cilju popularizacije knige i čitanja, osim izložbe nabavljenih izdanja, biće realizovan i niz drugih aktivnosti, kao što su knjževni susreti  s piscima, za decu i odrasle, poseta i učlanjenje u biblioteku đaka prvaka, besplatno polugodišnje učlanjenje za penzionere, kao i tradicionalna akcija „Daruj knjigu“, tokom koje građani poklanjaju knjige biblioteci. 

Tokom akcije „Mesec knjige“ u Malom Zvorniku predviđeno je i gostovanje popularne pozorišne predstave „Pomahnitali“, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-10-27_sajam_knjiga/{/gallery}