31.07.2017. godine

Pobednik 20. „Somovijade“, koja je proteklog vikenda održana na Zvorničkom jezeru, je ribolovac Živko Janković iz Loznice, sa ukupnim ulovom soma od 8480 grama. Drugoplasirani na ovom takmičenju bio je Nenad Vučetić iz Malog Zvornika, sa ulovom od 6400 grama, dok je treće mesto osvojio Mihovil Herić iz Petrovaradina, za ulov od 4295 grama.

Najuspešnije ribolovce Opština Mali Zvornik, organizator i pokrovitelj manifestacije, nagradila je peharima, medaljama i vrednom ribolovačkom opremom.

Ovo tradicionalno takmičenje organizovano je u okviru manifestacije „Dani sportsko rekreativnog i kulturnog turizma – Drina je smisao života“, koja je u Malom Zvorniku održana od 27. do 30. jula.

Povodom dve decenije od osnivanja takmičenja, ribolovcima Draganu Jokanoviću i Draganu Kostadinoviću na ovogodišnjoj “Somovijadi” dodeljene su zlatne plakete, za izuzetan doprinos u osnivanju, popularizaciji takmičenja, razvoju sportskog ribolova i turizma u proteklih 20 godina.

 

Najveći i najteži ulov od osnivanja takmičenja do danas, od 13720 grama, ostvaren je 2015. godine. Njega je upecao ribolovac Nebojša Novaković iz Malog Zvornika, za šta je ovom prilikom nagrađen posebnom nagradom, mašinicom za blinkerisanje.

Nagrade takmičarima uručili su: zamenik predsednika opštine Mali Zvornik Miloš Radojčić, predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović.

Na takmičenju je bodovan zbirni ulov, koji su ribolovci ostvarili tokom dva dana pecanja. Pobednik takmičenja Živko Janković, koji je imao najviše ulovljene ribe, ujedno je imao i najkrupnijeg uhvaćenog soma, od 5 kg, za šta je nagrađen posebnom nagradom, vrednim vaučerom, koji mu je dodelila poznata kompanija za proizvodnju i prodaju ribolovačke opreme „Linea Beti“ iz Novog Sada.

Utešna nagrada na “Somovijadi 2017” dodeljena je ribolovcu Draganu Maksimoviću iz Malog Zvornika, a darodavac je bio Stane Omerzu, direktor Centra za promociju, razvoj sportskog ribolova i ribolovnog turizma – Racoon iz Slovenije, prijatelj i promoter Malog Zvornika.

„Somovijada“, koja od osnivanja, 1998. godine, neguje karakter međunarodnog takmičenja, ovog puta okupila je 88 ribolovaca iz Srbije i inostranstva.

Tokom dva dana na takmičenja na Zvorničkom jezeru ribolovci su ulovili ukupno 15 somova, 11 je bodovano, dok su četiri ostala vam konkurencije, zbog nedovoljne težine.

Ljiljana Ristanović