01.09.2015.

Završen je prvi Međunarodni volonterski kamp „Kamp na Boranji“ koji je trajao od 17. do 29. avgusta 2015. godine. Na kampu su učestvovali volonteri iz Španije, Poljske, Francuske i Srbije. Volonteri su bili smešteni u planinarskom domu PD ,,Gučevo’’, “Šarena bukva”, na 805 metara nadmorske visine.

Međunarodni volonterski kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada gde učesnici i učesnice iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega razvoju lokalne zajednice u kojima se realizuju.

Tokom kampa volonteri su pospešili razvoj održivog eko-turizma izgradnjom pešačko-biciklističkih staza u reonu planine Boranja i čišćenjem prostora oko jezera. Volonteri su obeležili i uredili stazu do Mačkovog kamena. Izgradili su nekoliko mesta za odmor sa klupama i stolovima, a postavljen je i dovoljan broj korpi za otpatke. Sve konstrukcije su napravljene od prirodnih materijala.

Boravak u našim krajevima volonteri su iskoristili i za posetu Malom Zvorniku i Krupnju, gde su obišli znamenitosti Mačkov kamen, Stolice i Podzemni grad Karađorđevića, učili jezik, običaje, kulturu i družili se sa lokalnim stanovništvom.

Međunarodni volonterski kamp organizovale su Kancelarije za mlade iz Malog Zvornika i Krupnja uz podršku Mladih istraživača Srbije i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

{gallery}2015/09-01_volonteri{/gallery}