Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik večeras u 20 časova proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji opštine Mali Zvornik zbog ugroženosti od poplava.

Usled obilnih padavina na ovom području došlo je do bujanja vodotokova i izlivanja pojedinih pritoka Drine, što je izazvalo probleme u saobraćaju i snabdevanju strujom. Najkritičnija situacija je na području Donje Trešnice, dela Radalja, u naseljima Živanovići i Stankovići, kao i u pojedinim delovima Donje Borine i Brasine, gde je iz sata u sat sve veći deo područja pod vodom.

Procena Štaba za vanredne situacije je da će tokom noći biti potrebe za evakuacijom stanovništva u 200 domaćinstava u ovim delovima opštine, zbog čega su organizovani privremeni smeštaji za stanovništvo u obližnjim hotelima u centru Malog Zvornika i u Radaljskoj Banji.

U gornjem delu opštine Mali Zvornik, u mesnim zajednicama uzvodno od HE “Zvornik”, snabdevanje strujom je u potpunosti u prekidu. Saobraćaj je potpuno u prekidu u mestu Crnč,a na granici opštine Mali Zvornik prema Ljuboviji, kao i u Donjoj Trešnici, zbog izlivanja trešničke reke.

Nivo reke Drine u Malom Zvorniku takođe je u porastu. Prema poslednjim merenjima koje vrši HE “Zvornik” protok vode kroz profil brane kreće se oko 2000 m3/s. 

Zbog jake kiše koja neprestano pada, nepovoljne prognoze za naredne dane i problema koji se očekuju tokom noći, sve službe u opštini su pripravne za pružanje pomoći građanima. Mobilne ekipe neprestano obilaze mesne zajednice i ukazuju pomoć građanima.

U Opštinskoj upravi Mali Zvornik uvedeno je dvadesetčetvoročasovno dežurstvo koje će trajati do ukidanja vanredne situacije. Opštinski štab za vanredne situacije pozvao je građane da se u slučaju potrebe obrate za pomoć na broj telefona 015/ 471 -300. 

Zbog novonastale situacije, Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik na večerašnjoj sednici doneo je i odluku da do daljnjeg obustavi nastavu u svim školskim ustanovama na području opštine uključujući i PU “Crvenkapa”.

 

Prilog: Ljiljana Ristanović