Mali Zvornik, 12.06.2014. godine

Terijer Mrki i njegova drugarica mešanac Žućka izbavljeni su juče oko podne sa litice kod Starog mosta u Malom Zvorniku na kojoj su proveli nekoliko dana. 

Ne zna se kako su i zašto ovo dvoje vragolastih pasa dospeli na nepristupačnu stenu visoku preko 15 metra, sa koje posle nisu mogli nazad. Međutim, za njih dvoje sve se dobro završilo kada su se u akciju spasavanja uključili malozvornički vatrogasci. 

„Meštani kažu da su ova dva psa proveli pet dana na steni, kad je postalo očigledno da se ne mogu izbaviti bez pomoći čoveka“, počeo je priču Slaviša Ćirić, vođa vatrogasno spasilačke jedinice u Malom Zvorniku, koji je uz pomoć dvojice kolega uspeo da izbavi pse.

„Hranu su im nekako doturali, bacajući na stenu, ali vodu nisu mogli, pa je postojao realan strah da mogu uginuti ukoliko bi i dalje bili bez vode na ovako visokim temperaturama“, ispričao je Ćirić i nastavio:

„U akciju spasavanja pasa krenuli smo na poziv udruženja za zaštitu životinja ORKA i brojnih  meštana koji su nas od ranog jutra zvali da prijave ovaj neobični slučaj. Akciju smo započeli koji minut pre devet sati. Pokušali smo najpre da pse dohvatimo sa ulice, niže stene, uz pomoć merdevina, ali nismo mogli, što je značilo da je stena viša od 15 metara. Jasno je bilo da nema drugog načina da im priđempo osim spuštanjem užetom sa vrha stene“, objasnio je Ćirić i naveo još detalja ove nesvakidašnje ali vrlo zahtevne i opasne akcije.

„Žućku sam lako uhvatio. Pozvao sam je i odmah  je prišla. Bilo je očigledno da je iscrpljena i žedna. Dao sam joj vode i pomazio je. Posle toga stavio sam je u džak i kolege su je ubrzo užetom izvukle na vrh. Usledila je borba sa Mrkim, drugim psom,  koji  je, za razliku od Žućke, bio uplašen i spreman da ugrize. Neverovatno, ali ostatak akcije potrajao je oko dva sata u pokušajima da mu priđem. Režao je na mene, grizao mi rukavice i otimao se svaki put kad bih ga uhvatio. Na kraju nekako sam uspeo da ga uhvatim i kolege su ga bezbedno spustile na put“ – ispričao je Ćirić, koji se nakon spasavanja pasa i sam našao u problemu.

„Posle dva sata borbe sa psom, viseći na litici zakačen užetom, nisam bio u stanju da se popnem do vrha. To je kao da hodate po zidu, pod pravim uglom. Zahteva napor, a snage više nije bilo. Bio sam premoren i oznojen, verovatno i dehidrirao.  U trenutku dosetili smo se da vežemo čvorove na užetu koji su pomogli da se bezdbedno popnem do vrha“, zaključio je svoju priču vatrogasac Ćirić, vidno zadovoljan što se sve završilo uspešno i kako treba.

Ova priča ima srećan kraj zahvaljujući vatrogascu Ćiriću i njegovim kolegama Dragoradu Marjanoviću i Ljubomiru Simaniću, kao i komandiru Vatrogasno – spasilačke jedinice Mali Zvornik Milovanu Živanoviću.

To je, uklljučujući i ostale pripadnike ove jedinice, ujedno i ekipa koja je tokom proteklih teških dana u Malom Zvorniku, za vreme poplava i klizišta, pružila neprocenjivu podršku i pomoć ugroženom stanovništvu.

Na primeru spasavanja pasa još jednom su pokazali i potvrdili svoju spretnost, spremnost, hrabrost ali i plemenitost, vrlinu koja je produžila život Žućki i Mrkom. Sigurno je da oni osećaju zahvalnost na tome i da će umeti da uzvrate poznatom psećom odanošću.

Za razliku od Mrkog, Žućka nema vlasnika, ona je mezimica meštana koji žive u okolini Starog mosta u Malom Zvorniku, koji su brigom za nju ukritičnom trenutku pokazali koliko im znači. 

Vanredna situacija u Malom Zvorniku, koja je još uvek na snazi, ostaće upamćena i po ovoj nesvakidašnjoj akciji spasavanja pasa,  koji su se ne zna se kako i zašto obreli baš na litici nedaleko od Starog mosta u Malom Zvorniku, koja je poslednjih dana u žiži javnosti zbog pojave klizišta.  

{gallery}2014psi{/gallery}