Mali Zvornik, 30.06.2020. godine

Članovi Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik na sednici u utorak, 30. juna, razmotrili su informaciju o stanju na području opštine posle izlivanja bujičnih reka i potoka i informaciju o novim podacima vezanim za epidemiju Kovid – 19 na području opštine. Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i stanje nakon poplava, Štab je zauzeo stav da lokalna samouprava ove godine treba da izostavi organizovanje koncerata poznatih estradnih umetnika, u okviru manifestacije “Drina je smisao života“, a novčana sredstva namenjena u tu svrhu usmeri za rešavanje problema nastalih usled izlivanja reka. Istovremeno Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik dao je zeleno svetlo za organizovanje tradicionalnog takmičenja u lovu soma, regate i pratećeg kulturnog programa, uz strogo poštovanje socijalne distance među učesnicima i primenu ostalih preventivnih mera. 

U informaciji o stanju nakon poplava, navedeno je da su, u okviru radova na otklanjanju posledica nevremena, u poplavljenim delovima opštine u proteklih sedam dana vršeni popravka seoskih puteva i čišćenje rečnih korita. 

Put za Donju Trešnicu osposobljen je uz pomoć pripadnika Vojske Srbije i JKP „Drina“, postavljanjem pontonskog mosta na mestu na kojem je nabujala Boranjska reka odnela deo puta i oštetila konstrukciju postojećeg mosta. 

Istaknuto je da je lokalna samouprava, prilikom poplava, reagovala u najkraćem roku i svu raspoloživu mehanizaciju uputila na teren, kako bi rešila najurgentnije probleme nastale usled obilnih padavina. 

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik i predsednik opštine Zoran Jevtić ocenio je da će za sanaciju štete nastale usled poplava biti neophodna značajna novčana sredstva, s obzirom da su bujice na više lokacija u opštini prouzrokovale oštećenja puteva, mostova, vodovodne mreže i izazvale plavljenje više stambenih i drugih objekata i najavio da će uskoro biti raspisani novi tenderi za rad građevinskih mašina. 

U okviru informacije o stanju na području opštine usled epidemije Kovid – 19, Jevtić je naveo da je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, u Malom Zvorniku za sada jedno lice obolelo od Kovida – 19 i da se osobe koje su sa njim bile u kontaktu nalaze u izolaciji. 

On je naveo da će lokalna samouprava nastaviti da pruža neophodnu pomoć i podršku licima inficiranim Korona virusom, kao i njihovim porodicama i osobama u izolaciji, kao što je to činila putem Call centra, za vreme vanrednog stanja. 

Ustanovama na području opštine preporučeno je da ponovo uvedu obavezno merenje temperature na ulazu u objekte, jer je to, kako je navedeno, jedna od mera koja veoma doprinosi sprečavanju širenja zaraze. 

Domu zdravlja u Malom Zvorniku sugerisano je da maksimalno pooštri mere prevencije od Kovida – 19. 

Navedeno je da Kovid ambulanta pri Domu zdravlja uredno radi i da nije prestajala sa radom nakon ukidanja vanrednog stanja. 

Stav da opština Mali Zvornik ove godine, zbog aktuelne situacije, treba da izostavi organizovanje koncerata poznatih estradnih umetnika na manifestaciji Dani sportsko – rekreativnog i kulturnog turizma „Drina je smisao života“, koji okupljaju veliki broj ljudi, usvojen je uz zaključak da ribolovno takmičenje Somovijada, regatu i prateći kulturni program, u užem obimu, treba organizovati, uz poštovanje socijalne distance među učesnicima i primenu svih ostalih preventivnih mera. 

Komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku Zoran Jevtić naveo je da su zaključci Štaba vezani za organizovanje manifestacije „Drina je smisao života, uslovni, odnosno da su podložni promenama i da zavise od daljeg razvoja epidemiološke situacije u Republici Srbiji i eventualnih drugačijih odluka koje u narednom periodu, u zavisnosti od situacije, može doneti Vlada Republike Srbije. 

„Svi članovi Štaba saglasni su u oceni da nije trenutak za organizovanje velikih koncerata, kada ne znamo kako će se situacija dalje razvijati i šta može sutra biti. Sredstva u budžetu za organizovanje koncerata imamo, ali smatramo da je bolje da ih usmerimo za saniranje posledica poplava“, rekao je Jevtić. 

On je dodao da će opština Mali Zvornik pratiti odluke i preporuke Vlade Republike Srbije i postupati u skladu sa njima, kao što je to činila za vreme vanrednog stanja. 

„Najvažnije je da sačuvamo zdravlje ljudi i u tom smislu preduzećemo sve neophodne mere prevencije. Pomenute zaključke usvojili smo uz mogućnost da se oni promene u zavisnosti od situacije“, rekao je Jevtić, navodeći da se nada da u narednom periodu neće biti potrebe za pooštravanjem zaštitnih mera i uvođenjem novih ograničenja i restrikcija. 

Ističući da epidemija virusa Korona još nije završena, on je i ovom prilikom apelovao na građane da se ne opuštaju i da odgovornim postupanjem zaštite sebe, svoje najmilije i čitavu zajednicu od širenja bolesti Kovid – 19. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-07-01_stab{/gallery}