Мали Зворник, 11.03.2019. године

Саопштење за јавност председника општине Мали Зворник:

„Повика на вука, док лисице месо једу”

Интересна група која се на друштвеној мрежи Фејсбук крије иза профила под именом Драган Богићевић и континуирано, већ око месец дана, пласира неистине о раду општинског руководства у Малом Зворнику, с циљем да изврне руглу и дискредитује све што је у протекле три године постигнуто на плану развоја локалне заједнице, наставила је, несмањеном жестином, да износи гнусне лажи и измишљотине о челницима општине, садашњим и бившим функционерима актуелне власти, због чега смо принуђени да раније поднете кривичне пријаве против администратора поменутог Фејсбук профила и њихових сарадника допунимо и проширимо новим тужбама, али и поднесемо више нових кривичних пријава, као и приватних тужби, јер је појединим објавама повређено достојанство чланова руководства и њихових породица.

Овим путем, позивам суграђане које ова интересна група обмањује, да за њихов рачун коментаришу и „деле“ објаве на наведеном профилу, да се уздрже од коментарисања тема о којима немају довољно сазнања и избегну могуће непријатности, у виду тужби за изречене неистине, а евидентно је да су се, коментарисањем спорних објава, већ квалификовали за сведоке у судским процесима, који су у току или ће уследити, уз захтев за новчану надокнаду штете нанете због изношења лажи и вређана у јавности.

Стога, још једном апелујем на суграђане да не дозволе да својом несмотреношћу, ни криви ни дужни, постану део судских процеса.

Администраторе поменутог профила и њихове помагаче свесно и са разлогом називам интересном групом, јер се ради о људима који су некада били део власти и та им се власт осладила, па се  руководе искључиво личним интересом, који би да остваре по сваку цену, блатећи и вређајући легитимне представнике власти, користећи најчешће аргументацију истргнуту из контекста, уз помоћ које креирају своју верзију истине. Притом део оних који коментаришу активно узима учешће у протестима „1 од 5 милиона“, који се одржавају у суседној Лозници.

Међутим, кредибилитет наведеног Фејсбук профила, под именом Драган Богићевић, како се зове и бивши председник општине Мали Зворник, доведен је у питање самом чињеницом да је Богићевић у више наврата од Агенције за борбу против корупције Републике Србије означен као неко ко је „поверену јавну функцију вршио тако да је јавни интерес подредио приватном и функцију искористио за стицање имовинске користи за себе“.

Стога, ако ништа друго, сматрам крајњом дрскошћу да се, под именом човека са таквом репутацијом (према наводима Агенције за борбу против корупције), јавно, подругљиво, без ваљаних чињеница и основа оцењује рад актуелног општинског руководства, које притом свим пословима приступа савесно и одговорно и обавља их крајње транспарентно.

У којој мери су то чинили наши претходници установиће надлежни органи, пред којима се води више поступака за утврђивање постојања кривичне одговорности бивших општинских функционера, по различитим основама.

Поводом спекулација на друштвеним мрежама, на тему моје личне имовине и тога да ли је она уредно пријављена надлежној агенцији, могу да саопштим да је сва имовина коју поседујем, а која је успут стечена, пре него што сам почео да се бавим политиком и постао одборник, а касније заменик председника и председник општине, уредно пријављена Агенцији за борбу против корупције Републике Србије, што се не може рећи за неке претходне општинске функционере, укључујући и бивше председнике општине.

Стога, овим путем, позивам надлежне органе, као и целокупну јавност, да, у складу са новим Законом о пореклу имовине, који у Србији ускоро треба да буде донет, преиспитају чињенице у вези са пријављивањем и пореклом имовине бивших председника општине Мали Зворник и других бивших општинских функционера, који нису пријавили имовину и промене у имовини настале за време обављања функције, као ни две године након тога, а имали су законску обавезу да то учине.

Наводи, пласирани на Фејсбуку, да у Београду поседујем станове су ноторна лаж и поводом тако тешких оптужби очекујем да се тужилаштво изјасни у најкраћем могућем року.

Отварањем поменуте теме на друштвеним мрежама, намеће се питање да ли бивши председници општине Мали Зворник имају станове у престоници и којим то бившим малозворничким функционерима или члановима њихових породица припадају станови у улици Војводе Степе у Београду, на који начин су стечени и да ли су у складу са прописима пријављени републичкој Агенцији за борбу против корупције?

Kада је реч о имовини бившег председника општине Мали Зворник Драгана Богићевића, питање којим би надлежни органи и јавност такође требало да се позабаве тиче се бесправне градње и касније, по речима једног одборника, продаје викендице на Зворничком језеру, коју Богићевић ни две године након истека законског рока није пријавио надлежној агенцији (бар тога нема на сајту Агенције). Напомињем да га је у бесправној градњи, на земљишту хидроелектране „Зворник“, затекао општински грађевински инспектор и издао му решење о рушењу објекта (прилог – Решење грађевинског инспектора).

Према речима једног одборника, Богићевић је викендицу касније продао, а да ли је пријавио капиталну добит то га морате питати.

Док челници актуелног општинског руководства уредно пријављују имовину и промене на имовини, међу онима који сматрају да то не треба да чине је и бивша чланица Општинског већа општине Мали Зворник, у вези које нас је Агенција за борбу против корупције обавестила да постоје основи сумње да је извршила кривично дело – Непријављивање имовине или давање лажних података о имовини, због чега је Агенција против ње поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву у Лозници (прилог).

Зашто није поступила по Закону о Агенцији, морате је питати.

На крају, кад се сведе рачун, биће да је, ипак, као у оној „народној“: „Повика на вука, док лисице месо једу”.

Међу тим „повицима“ у последњих неколико дана, као једна од тема, разматрано је и питање исправности дипломе актуелног председника општине, поводом чега у прилогу овог Саопштења за јавност, с поносом, стављам на увид диплому инжењера рударства, коју сам стекао на Рударско-геолошком Факултету у Тузли, 21.12.1988. године (прилог – Диплома), као и Уверење о положеном стручном испиту из области рударства, у Привредној комори Србије у Београду, 11.03.1991. године (прилог – Уверење) и Уверење о стручном испиту о практичној оспособљености о обављању послова безбедности и здравља на раду, положеном у Министарству рада и социјалне политике у Београду, 07.07.2009. године (прилог – Уверење).

Kао што видимо, ситуација није црно – бела, као што би поједини желели, да су на страни руководства општине незналице и криминалци, а да су они добри, лепи и паметни.

Што се тиче диплома моје деце, ноторна је лаж наведени рок студирања, као и још много штошта, али ми није јасно зашто тај исти факултет који су студирала моја деца није споран при чињеници да је на њему студирао и један од бивших челника полиције. Е, видите, то не смета, а ово смета. Деца јесу студирала на државним факултетима и дошли су до 4. и 3. године, у време када је Драган Богићевић био председник општине, 2014. године. Тада је измењена Kомисија за избор и именовање (смењена су 3 члана од тадашње владајуће већине) укинула плате које сам примао и које ми је претходно одобрила и исплаћивала. У вези тога покренуо сам судски спор, који сам на крају добио и ускоро ћу, највероватније, поставити и питање одговорности оних који су донели такву срамну одлуку. У стуацији у којој смо супруга и ја били без посла, а деца студенти, морали су отићи да зараде за хлеб и, нормално, изгубили су године… А сада они који су одговорни за све поменуто имају дрскости и образа да их прозивају. Ево и зашто. Успут, да обрадујем душебрижнике. Један од синова уписао је мастер на државном факултету, а други ће ускоро пријавити одбрану правосудног испита. Поносан сам на своју децу и желим да се и други родитељи поносе својом децом. Душебрижнике у Малом Зворнику питам где су били када ми је бачена бомба у ауто у центру Малог Зворника 2006. године (у време мог радног спора са Равнајом)? Где су били када је, након тога, била претња другом бомбом 2008. године (када сам добио радни спор против поменутог предузећа)? И на крају, где су били када су ми деца тих дана гањана ножевима у Малом Зворнику? Све ово уредно је пријављено Полицијској станици у Малом Зворнику. Али, гле чуда! Нико још није открио ништа. Да се нисте, можда, изненадили? Једино ми је један од челника у полицијској станици рекао да не пуштам децу напоље. Питао сам га има ли он деце и да су му, као моја, у пубертету, да ли би ме тако саветовао? А они, уместо да заштите породицу од криминалаца и да их открију, они деле савете „закључај се у кућу“.

Једном одборнику рекао сам пре неки дан, ако зна људе који стоје иза профила под именом Драган Богићевић, да им пренесе моје речи: „Аман људи кренуло се на 15-20 људи из СНС-а, да се измишљају најгнусније и најпрљавије лажи и да се блате читаве породице, а, како би се поново домогли власти и наставили да раде за свој и само свој лични интерес, као што су увек радили. Међутим, размишља ли ико шта се чини тим породицама. Једино за шта су криви ти људи јесте што су завршили факултете и желе да раде. Kада су из Лознице, што ће?! Kада су из Републике Српске и БиХ, што ће?! Па им онда не ваљају ни из Малог Зворника, јер ти људи нису наклоњени њиховој струји.

Најоштрије осуђујем сваки вид вређања чланова било чије породице и изношење свакаквих неистина, без обзира од кога долазе, и апелујем да се са тим престане! Само овде се опет показује лицемерје појединих, који су до јуче лајковали и стављали смајлије, када су се износиле неистине и лажи против чланова и породица људи из СНС-а, а сада, када неко (што никако не одобравам) износи гадости за друге, онда се дају коментари да је дно дна. Сигурно је дно дна. Само бих замолио те, који учествују у протестима „1 од 5 милиона“ у Лозници или чланове њихових породица, да у својим коментарима не доводе мене у контекст разних измишљотина и несистина, јер ће то што тврде морати да докажу на суду.

И као што рече председник Александар Вучић ових дана, у једној од тешких ситуација у преговорима са косовским Албанцима: “Све у реду људи, него јесте добро Ви, шта сте јели, шта сте пили? Шта је с вама? Има ли мало реалности и рационалности код вас?”

Сматрам да је страница коју уређује група администратора под именом Драган Богићевић и намера са којом то чине, свакодневно објављујући најгнусније лажи о људима, најбољи показатељ њихових стварних капацитета, моралних и свих осталих вредности и да ће грађани, као и увек до сада, када за то дође време, умети да препознају квалитет и озбиљност у раду и одвоје жито од кукоља.

Председник општине Мали Зворник
Зоран Јевтић