24.05.2017. 

Pogon za proizvodnju obuće „Brasina Shoes“ iz Brasine mogao bi da počne sa radom za oko mesec dana, tačnije početkom jula 2017, rečeno je danas u Malom Zvorniku na sastanku poslovodstva preduzeća sa potencijalnim radnicima. Susret i razgovor poslodavca sa oko 70 nezaposlenih sa područja malozvorničke opštine, zainteresovanih za rad na poziciji štepera u proizvodnji obuće, organizovala je Opština Mali Zvornik, u saradnji sa lokalnom ispostavom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u cilju njihovog međusobnog upoznavanja i dogovora o obuci za posao.

Otvarajući sastanak, predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić podsetio je da je pokretanje pogona u Brasini omogućila Vlada Republike Srbije, davanjem subvencija na ime otvaranja novih radnih mesta. On je istakao da su, zahvaljujući ovim subvencijama, u tekućoj godini u Malom Zvorniku stvoreni uslovi za zaposlenje 120 radnika, a u naredne dve godine za još 30. Jevtić je najavio da bi pogon mogao da počne sa radom u julu, po završetku adaptacije zgrade u kojoj će biti smeštena proizvodnja.

„Ukoliko u pogledu administrativnih procedura sve bude teklo po planu, očekujemo da pogon proradi u julu mesecu. Trenutno su u objektu buduće proizvodnje obuće u Brasini u toku radovi na sređivanju unutrašnjosti i prostora oko zgrade“, rekao je Jevtić.

Direktor i vlasnik preduzeća „Brasina Shoes“ Vladimir Mijatović rekao je da će obuka zinteresovanih za posao početi odmah po nihovom prijavljivanju i da će, do otvaranja pogona u Brasini, biti obavljana u fabrici „Obuća“ u Karakaju (RS).

„U pitanju je obuka za posao štepera u procesu proizvodnje, koja traje mesec dana i koju, uz ozbiljan pristup i malo truda, nije teško savladati“, pojasnio je Mijatović. On je pozvao sve koji su ozbiljno zainteresovani za rad da se prijave, bez obzira na to koju stručnu spremu imaju.

Potencijalnim radnicima u Malom Zvorniku on je poručio da je u poslu najvažnije to da su spremni da uče, vredni i posvećeni u radu, napominjući da takvi radnici u njegovoj firmi imaju mogućnost napredovanja.

Govoreći o radu zvorničke fabrike, koja postoji i uspešno posluje više od 15 godina, izvozeći proizvode na tržište Italije i Francuske, on je istakao da su nosioci proizvodnje u toj firmi zaposleni prosečne starosti od oko 45 godina.

Među zainteresovanim za posao na skupu u Malom Zvorniku bile su uglavnom žene, različite starosne dobi i stručnih kvalifikacija. Pretežno interesovanje žena u ovoj opštini za rad u oblasti obućarske delatnosti delimično bi se moglo objasniti prirodom samog posla, ali i postojanjem kadra u oblasti tekstilne struke na birou rada, školovanog u Malom Zvorniku više od dve decenije, koji je, usled gašenja tekstilne proizvodnje u susednom Zvorniku (RS), u velikoj meri ostao bez angažovanja.

Prema podacima NSZ, iz marta 2017. godine, na području opštine Mali Zvornik ima ukupno 2157 nezaposlenih lica, od čega 1165 žena.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-05-24_Brasina_Shoes/{/gallery}