Mali Zvornik, 03.05.2018. godine 

Nakon zaustavljanja i jednodnevnog odmora u Malom Zvorniku, učesnici tradicionalne prvomajske kajak – kanu regate Memorijal „Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk“ nastavili su danas plovidbu Drinom dalje, ka cilju. Ovogodišnja regata Drinom i Savom, od Višegrada do Sremske Mitrovice, inače 19. po redu, okupila je 80 kajakaša i kanuista iz više evropskih zemalja. 

U okviru dočeka koji ime je juče, na stadionu FK „Jedinstvo“, organizovala Opština Mali Zvornik, gosti su, nakon savladavanja deonice od Vrhpolja do Malog Zvornika, predahnuli i okrepili se na zajedničkoj večeri, tokom koje im je, u znak dobrodošlice, upriličena i mini priredba, uz nastup folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar“ i Veterana folklora Malog Zvornika. 

Zbog kiše koja je ubrzo počela da pada, priredba je završena nešto ranije nego što je bilo predviđeno, a gosti su, zadovoljni dočekom i delom programa koji su mogli da vide, ostatak boravka u Malom Zvorniku proveli u druženju sa meštanima, šetnji i obilasku mesta. 

Pre nastavka plovidbe, danas prepodne, grupa njih obišla je Podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku, nakon čega se srdačno rastala od domaćina, uz napomenu da će i sledeće godine rado doći u Mali Zvornik. 

Deonica koju tokom dana nameravaju da savladaju duga je oko  50 km, a sledeća stanica im je Pavlovića Ćuprija. 

Među ovogodišnjim učesnicima drinsko – savske regate su veslači iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Makedonije, Republike Srpske i Srbije. 

Regatu Memorijal “Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk”, tradicionalno je organizovao Kajak klub “Srpski veslači” iz Belog Potoka. 

Predsednik udruženja Dejan Jovanović zahvalio se Opštini Mali Zvornik na dočeku i zakazao novi susret za dogodine na istom mestu, u okviru jubilarne, 20. regate. 

Tradicionalnna plovidba Drinom i Savom, svake godine početkom maja, koja će iduće godine navršiti dve decenije od prve plovidbe, posvećena je Vitomiru Dizdareviću, kanuisti, poreklom iz obližnje Janje, koji je čitav svoj vek proveo u Beogradu i posvetio promociji Drine, Save i Dunava i ovog divnog sporta. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-05-02_kajakasi{/gallery}