Опис пројекта

Општини Мали Зворник је у оквиру Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на територији Републике Србије, који спроводи Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој, одобрена реализација пројекта формирања „Центра за развој иновација у области заштите животне средине“.

Здрава животна средина је један од основних предуслова за одрживи развој друштва, а овај сегмент посебно је важан на територији Подриња где се налазе неке од највећих природних лепота и заштићених подручја Републике Србије.

Реализацијом пројекта је предвиђено формирање Центра за развој иновација у области заштите животне средине у којем ће се налазити најсавременија информатичка опрема и где ће се реализовати различите обуке и програми а у сврху подизања предузетничког капацитета у општини Мали Зворник, као и очувања и унапређења заштите животне средине, заштите од пожара, поплава и других природних непогода, али и развоја туристичких потенцијала који има општина Мали Зворник.

Центар ће пружити могућност образовања кадрова уз менторску подршку домаћих и страних предавача са циљем унапређења управљања и организовања у области дигитализације заштите животне средине на теритиорији Општине и стварања услова за ефикаснију заштиту у складу са концепцијом одрживог развоја. Циљ је оснивање што већег броја стартап компанија које ће развијати иновациона решења у области заштите животне средине. То ће допринети запошљавању младих и спречити одлив младих из општине Мали Зворник.

Сврха пројекта поред едукације и повећања запошљавања јесте и развој нових решења и услуга у области заштите животне средине које имају потенцијал да буду комерцијализоване на домаћем и страном тржишту.

Поред обука за стицање предузетничких вештина и подизање информатичких компетенција корисника центра (програмирање, развој веб и мобилних апликација) Центар ће активно радити на развоју пројеката који ће допринети унапређењу рада општинске управе Мали Зворник у области заштите животне средине, а самим тим допринети развоју туристичких потенцијала и понуде општине Мали Зворник.

Укупна вредност пројекта износи 20.551.580,67 РСД

Од тога је 19.993.580,67 РСД финансирање Кабинета, док је износ од 558.000,00 РСД сопствено учешће локалне самоуправе.

Према Акционом плану за реализацију активности на пројекту предвиђено је да се формирање Центра за развој иновација у области заштите животне средине реализухе у периоду август 2020. – јануар 2021. године.
Циљ Програма је системско унапређење иновационих капацитета градова и општина кроз свеобухватни приступ дигиталној трансформацији јавних услуга, привреде и друштва која треба да омогући одрживу, ефикаснију употребу ресурса, одговоран однос према животној средини и повећање квалитета живота свих грађана.

Вести на пројекту:

502, 2021

У Малом Зворнику почиње изградња Центра за развој иновација у области заштите животне средине

5 фебруара, 2021|Categories: Вести, Иновације, Најновије вести|

Реализација пројекта изградње Центра за развој иновација у области заштите животне средине у општини Мали Зворник почеће у понедељак, 08. фебруара, саопштено је у среду након радног састанка представника локалне самоуправе и извођача радова. Изградњу [...]

3007, 2020

Мали Зворник добија Центар за развој иновација у области заштите животне средине

30 јула, 2020|Categories: Иновације|

Министарство за иновације и технолошки развој Републике Србије определило је општини Мали Зворник бесповратна средства у износу од око 20.000.000 динара за реализацију пројекта изградње Центра за развој иновација у области заштите животне средине. Савремени [...]