13.05.2017. godine

Sistem za navodnjavanje „Smart Watering“, kojim se upravlja putem poruke na mobilnom telefonu, predstavljen je juče u Malom Zvorniku. U pitanju je izum mladog Malozvorničanina Lazara Jovanovića (26), studenta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, koji je pametni sistem razvio u želji da daljinskim putem efikasno upravlja zasadom lešnika na porodičnom imanju.

„Ideja patenta „Smart Watering“, koji u praksi uspešno funkcioniše više od godinu dana, jeste da poljoprivrednicima olakša posao, uštedi vreme i novac i poveća prinos“, rekao je Jovanović, napominjući da kvalitetno zalivanje zasada donosi povećanje prihoda u iznosu od preko 30 posto.

Predstavljajući svoj projekat, on je objasnio da je sistem osmišljen tako da se celokupno upravljanje i nadzor nad njim vrše daljinskim putem, preko SMS-a. Osim što se aktivira u programirano vreme, on konstantno meri vlažnost zemljišta i nivo vode, uz kreiranje SMS izveštaja, odnosno dobijanje povratne informacije o svemu sto se dešava u okviru sistema.

Prema njegovim rečima, vrednost investicije za uvođenje ovog inovativnog načina navodnjavanja zavisi od više faktora, pre svega od površine parcele koja se zaliva i vrste navodnjavanja, a može se kretati od 350 do 5000 evra. Jovanović je istakao da se sistem može prilagoditi potrebama svakog kupca.

 Uz napomenu da je za svaku inovaciju potrebno vreme da zaživi u praksi, on je procenio da će sistemu koji je osmislio biti potrebno oko pet godina da uđe u širu upotrebu. Da bi bio što efikasniji i primenjiviji svakodnevno se radi na njegovom unapređivanju.

„Trenutno radimo na razvoju posebne aplikacije za mobilne telefone, uvođenju uvida u vremensku prognozu, kreiranju automatizovanog dozera prehrane, prilagođavanju patenta za primenu u plastenicima i osmišljavanju zaštite sistema od krađe“, rekao je Jovanović.

Odgovarajući na pitanje učesnika prezentacije vezano za izvore enerije koje sistem koristi za sopstveno napajanje, Jovanović je rekao da se, osim klasičnog napajanja električnom energijom, sistem strujom može napajati uz upotrebu solarnih panela.

U okviru prezentacije projekta, Jovanović je sa ponosom istakao da je, nakon niza uspeha na različitim takmičenjima, sa inovacijom „Smart Watering“ nedavno u Novom Sadu osvojio treće mesto na Youth Heroes konkursu u oblasti preduzetništva, koji organizuju EXIT Fondacija i NIS a.d. Novi Sad.

Podsećajući da je sa ovim projektom, uz podršku Opštine Mali Zvornik, polovinom marta tekuće godine u Južnoafričkoj Republici učestvovao u finalu svetskog takmičenja u oblasti inovacija u poljoprivredi i agrobiznisu, Future Agro Challenge (FAC), gde se takmičio u konkurenciji nacionalnih pobednika iz 50 država, on je ispričao da je projekat tom prilikom bio vrlo zapažen i zainteresovao inostrane investitore, iz Nemačke i Austije.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-05-12_navodnjavanje/{/gallery}