Mali Zvornik, 19.06.2020. godine 

Ugovor o izgradnji toplane na biomasu u Malom Zvorniku predstavnici lokalne samouprave sa izvođačem radova, konzorcijumom preduzeća „Južna Bačka“ iz Novog Sada, potpisali su u sredu, 17. juna, u Beogradu. 

Vrednost ugovorenih radova, koji predstavljaju prvu fazu projekta i obuhvataju izgradnju kotla na biomasu, je 1.617.000 evra. 

Nakon izgradnje kotlarnice, uslediće sklapanje ugovora o revitalizaciji toplovoda, u dužini od 1800 metara. 

Izgradnjom nove toplane i obnovom toplovodne mreže, žitelji Malog Zvornika dobiće kvalitetno dvadesetčetvoročasovno grejanje, po povoljnijoj ceni. 

Modernizacija toplovodnog sistema u opštini Mali Zvornik podržana je od strane Vlade Republike Srbije, preko Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija, sredstvima iz kredita dobijenim od nemačke KFW banke, sa kojom naša zemlja razvija projekat tržišta biomase u sistemu daljinskog grejanja, vredan više od 20.000.000 evra. 

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike Zorana Predića, Mali Zvornik i Priboj su prve lokalne samouprave u Srbiji obuhvaćene ovim projektom, a u narednom periodu biće ih još. 

On je naveo da su ove opštine bile najefikasnije u realizaciji pripremnih radnji i izborile se za realizaciju projekta u svojim sredinama. 

Predić je rekao da su za Mali Zvornik i Priboj najpre raspisani tenderi za nabavku i isporuku neophodne opreme, za šta su sklopljeni ugovori sa izabranim izvođačem radova o izgradnji kotlova na biomasu. 

U narednih mesec ili dva uslediće ugovori za revitalizaciju toplovodnih sistema i modernizaciju podstanica u ove dve lokalne zajednice, nakon čega će, kako je istakao, imati u potpunosti revitalizovan, modernizovan i osavremenjen sistem grejanja. 

Povodom sklapanja ugovora o izgradnji toplane na biomasu, predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je to veoma važan događaj za Mali Zvornik i da su brojni benefiti koji će biti ostvareni ovim projektom, a prvenstveno taj što će građani dobiti kvalitetnu celodnevnu uslugu grejanja, po povoljnijoj ceni. 

On je naveo da opština Mali Zvornik trenutno najskuplje u Srbiji plaća gas, budući da ga dobija preko gasovoda iz Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine, te da će nakon izgradnje toplane na biomasu, koja će kao energent koristiti drvnu sečku, biti ostvarene značajne uštede novca u budžetu za ovu namenu, kao i da će novac predviđen za grejanje ostajati ubuduće u opštini, jer će nabavku energenta dobiti neka od šest lokalnih pilana. 

 Dragan Čikarić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Drina“, koje će upravljati toplanom, naveo je da će izvođač radova nakon potpisivanja ugovora pristupiti izradi projekta za izgradnju kotlarnice. 

Za oko mesec ili dva uslediće obnova celokupnog toplovoda, koja uključuje rekonstrukciju podstanica u svim stambenim zgradama. 

On je istakao da će Malozvorničani ovim projektom dobiti nov i savremen sistem grejanja, koji će biti automatizovan, pri čemu će značajno biti smanjeni gubici na mreži i emisija štetnih gasova u atmosferu, odnosno zagađenje životne sredine. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-06-20_toplana{/gallery}