U opštini Mali Zvornik u toku je izgradnja 7 dečjih igrališta, koji će biti opremljeni po savremenim standardima.

Projekat izgradnje i opremanja dečjih igrališta podržan je od Vlade Švajcarske, sredstvima iz stimulativnog fonda, osvojenim u okviru uspešno realizovanog programa reforme poreza na imovinu.

Prema rečima predsednika opštine, Zorana Jevtića, igrališta sa novom sertifikovanom opremom biće izgrađena u Brasini, Donjoj Borini, Donjem Naselju, naselju Žegrap, u mesnoj zajednici Centar, u Sakaru i Donjoj Trešnjici.

Svako igralište imaće jednu centralnu spravu sa toboganom, dve ljuljaške, dve njihlalice, klackalicu i odgovrajući urbani mobilijar.

Podloga će biti od adekvatnog materijala za ublažavanje pada.

Igrališta će biti po propisima ograđena, osvetljena i obeležena.

Vrednost izgradnje igrališta iznosi 16.159.000 dinara, bez PDV-a, i u celosti će biti finansirana iz nagradnog fonda Vlade Švajcarske.

Izradu projektno tehničke domunetacije i stručni nadzor nad radovima finansiraće opština Mali Zvornik.

Izvođači radova, preduzeća „I&M Technology 035“ i „Džungla 035“ doo iz Jagodine, imaju rok od 45 dana da na području opštine Mali Zvornik izgrade 7 dečjih igrališta, pojedinačne površine u proseku od oko 100 metara kvadratnih.

„S obzirom da je želja građana prilikom anketiranja o trošenju sredstava dobijenih kroz program reforme poreza na imovinu bila saniranje ili opremanje postojećih dečjih igrališta na području opštine Mali Zvornik, lokalna samouprava opredelila se da izvrši izgradnju i opremanje novih igrališta, budući da su pronađena sredstva koja mogu biti upotrebljena za te namene“, rekao je Jevtić.

On je istakao da je ovoj odluci doprinelo i donošenje Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, koji definiše izgled, materijale, bezbednosnu opremu i sve drugo što bezbedno igralište mora da poseduje.

Pravilnikom je definisana i obaveza sertifikacije svakog dečjeg igrališta.

„Kako je korišćenje sredstava nagradnog fonda uslovljeno ulaganjem u javnu infrastrukturu koja je 100 posto u vlasništvu opštine Mali Zvornik, delegirali smo 7 lokacija za koje su rešeni imovinski odnosi i koje se nalaze u blizini urbanih zona“, rekao je Jevtić i dodao da će opština nastojati da dečja igrališta izgradi i u ostalim mesnim zajednicama u opštini, u kojima bude mogla da pronađe opštinsku parcelu ili reši imovinske odnose na parcelama.

On je zaključio da u narednom periodu sva postojeća, nebezbedna i nefunkcionalna igrališta moraju biti uklonjena ili prilagođena pravilniku.

Ljiljana Ristanović