31.05.2017. godine

Planinari i biciklisti Malog Zvornika i Loznice zajedničkim snagama promovišu turističke potencijale Podrinja. U nedelju, 04. juna, organizuju biciklističku turu Boranja – Donja Trešnica i pešačku turu Donja Trešnica – Čitluk, na kojoj će učestvovati više od 100 biciklista i planinara iz Podrinja. Manifestaciju podržava Opština Mali Zvornik, u čije ime učešće su najavili predsednik opštine Zoran Jevtić i njegov zamenik Miloš Radojčić.

 Da su planinarenje i planinski biciklizam u Malom Zvorniku i Loznici među najatraktivnijim sportovima, za koje, uzgred rečeno, dve opštine imaju odlične prirodne uslove, potvrđuju sve masovnije pešačke, planinarske i biciklističke ture u organizaciji lokalnih udruženja, voljnih da doprinesu promociji ovog atraktivnog sporta u Podrinju. Jedna od takvih je i biciklistička tura Boranja – Donja Trešnica, u organizaciji lozničkog udruženja „BicikLO“, najavljena za nedelju, 04. juna, koju će, organizovanjem pešačke ture, istog dana u Donjoj Trešnici, podržati članovi Planinarsko – biciklističkog udruženja „Šarena bukva“ iz Malog Zvornika.

Sekretar udruženja Predrag Spasojević kaže da će biciklistička tura biti vožena na relaciji Radaljsko jezero – Boranja – Šarena bukva – Planina – Čavčić – Donja Trešnjica, a u povratku Planina – Lipovo brdo – Radaljsko jezero, dok je pešačka tura predviđena na potezu Donja Trešnica – Čitluk. Prema njegovim rečima, osim druženja i boravka u prirodi, cilj zajedničkih akcija udruženja jeste da promocijom svojih aktivnosti pokažu sjajne prirodne uslove koje Mali Zvornik i Loznica imaju za planinarenje i biciklizam i tako doprinesu promociji turističkih potencijala ovih opština. 

Za ture u nedelju prijavilo se preko 100 učesnika, među kojima će biti oko 30 biciklista, 40 planinara iz Zvornika, planinari iz Loznice i Malog Zvornika. Podršku manifestaciji ličnim učešćem pružiće predstavnici opštinskog rukovodstva, predsednik opštine Zoran Jevtić i njegov zamenik Miloš Radojčić, koji će se tog dana pridružiti biciklistima i planinarima. 

Povodom događaja, iz kabineta predsednika opštine saopšteno je da Opština Mali Zvornik, u skladu sa mogućnostima, teži da podrži akcije udruženja koje doprinose promociji lokalne turističke ponude. 

„Okupljanja planinara su sve češća i masovnija. Prethodno je bilo pre oko mesec i po dana. Na njima se upoznajemo, družimo, razmenjujemo iskustva, upoznajemo okolinu u kojoj živimo, njene prirodne, istorijske i druge odlike, i sve to na lep i human način“, kaže Spasojević, ističući da su ove aktivnosti višestruko korisne, prvenstveno po zdravlje pojedinca, ali i na planu lokalne zajednice. 

Spasojević je dugogodišnji prosvetni radnik, učitelj u osnovnoj školi u Donjoj Trešnici, sa obiljem različitih korisnih interesovanja, pa ne čudi što se u ove i slične akciije u prirodi, poučena dobrim primerom svog pedagoga, uključuju i deca, koja tako usvajaju pozitivne životne navike i odgovarajući odnos prema prirodi. 

„Prema planu akcije u nedelju, okupljanje je u 10.00 časova, kod škole u Donjoj Trešnjici. Na potezu od Spasenovića do Čitluka, posetićemo vidikovac na brdu Zbir, iznad Zvorničkog jezera. Usputno, učesnici će biti u prilici da saznaju lokalne legende, kao što je ona o poreklu naziva brda Zbir i Sokoline, a biće reči i o priči vezanoj za pećinu Radašnicu, čiji ulaz će moći i da vide”, objasnio je Spasojević, napominjući da je put do Čitluka najzahtevniji. 

“Tih nepunih tri kilometra pešačićemo uz veliki uspon. Posle toga staza ide vrhovima (tzv. vencima) i mnogo je lakša, što je važno znati zbog učešća dece.Staza dalje nastavlja prema lokalitetu Poljane, gde se nalazi četinarska šuma i bukve neobičnog izgleda, a potom pored lovačke kućice, sve do Pajića i škole”, kaže učitelj Spasojević, dodajući da je dužina maršute oko 14 kilometara. 

Prema programu akcije, po povratku predviđeno je okupljanje učesnika kod škole u Donjoj Trešnici, između 14 i 15 časova, kada se očekuje dolazak biciklista. Na kraju ture predviđen je zajednički ručak i degustacija lokalnih specijaliteta od domaćih proizvoda. 

Nakon pešačke ture, Planinarsko – biciklističko udruženje „Šarena bukva“ iz Malog Zvornika za sledeći mesec priprema novu aktivnost. U pitanju je nesvakidašnji i po mnogo čemu jedinstven naučno – istraživački kamp, u trajanju od sedam dana, koji, takođe, treba da doprinese prezentaciji i promociji prirodnih karakteristika opštine Mali Zvornik, a želja organizatora je da on postane redovna opštinska manifestacija, koja će se održavati svakog leta.  

Ljiljana Ristanović