01.08.2017. godine

Most na reci Ravnaji u malozvorničkom selu Radalj, za čiju obnovu su sredstva obezbedili radnici Narodne banke Srbije, danas je svečano otvoren i pušten u upotrebu. 

Novi most podignut je na mestu onog koji je 2014. stradao u poplavama. Izgradnja mosta koštala je 4,5 miliona dinara, a finansirali su je zaposleni u Narodnoj banci Srbije (NBS), koji su taj iznos prikupili solidarnim izdvajanjima od svojih zarada. 

U ime kolektiva Narodne banke Srbije na ceremoniju otvaranja mosta stigao je Branko Čerevicki, koji je, u prisustvu predstavnika opštinskog rukovodstva, obavio simbolično presecanje vrpce, čime je most zvanično otvoren za saobraćaj i pušten u upotrebu. 

U obraćanju novinarima on je rekao da su zaposleni u Narodnoj banci zadovoljni što su učestvovali u humanitarnoj akciji za obnovu mosta i što su za oko 100 porodica iz obližnjeg zaseoka rešili veliki problem i omogućili bolju saobraćajnu komunikaciju sa ostatkom opštine. 

On je rekao da se zaposleni u NBS trude da pomognu kad god mogu, da nameravaju da organizuju još ovakvih akcija, a da su do sada pomogli ukupno 5 opština. Prema njegovim rečima, u akcijama koje oraganizuju oni pomažu ustanove od javnog značaja, najčešće predškolske ustanove i škole. Izdvajanja su bila dobrovoljna, a za prikupljanje sredstava za obnovu mosta u Radalju zaposleni su izdvojili od jedne do sedam dnevnica. 

„Videli smo kako ljudi ovde žive i odlučili da pomognemo. Sve se odvijalo pod kontrolom Narodne banke Srbije. Razmatrali smo svaki projekat, kontrolisali svaku javnu nabavku. U ovoj humanitarnoj akciji učestvovali su svi zaposleni, uključujući i guvernerku Jorgovanku Tabaković, kojoj se ovom prilikom zahvaljujem“, rekao je Čerevicki. 

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić takođe se zahvalio guvernerki Jorgovanki Tabaković i svim zaposlenima u Narodnoj banci Srbije na donaciji za izgradnju mosta. On je rekao da je za njega veliki gest u današnjem vremenu kada se neko odrekne dela svoje zarade da bi drugom pomogao. 

Na svečanom otvaranju mosta, Jevtić je Čerevickom predao zahvalnicu koju  je Opština Mali Zvornik dodelila guvernerki Dr Jorgovanki Tabaković i zaposlenima u Narodnoj banci Srbije, na ime iskazane humanosti i časnog primera, koji su svojim gestom dali budućim pokoljenjima. 

Jevtić je istakao da je veoma zahvalan što se opština Mali Zvornik našla među pet opština u Srbiji, kojima su zaposleni u NBS odlučili da pomognu i dodao da je na ovaj način uspešno nastavljen rad na uređenju bujičnih reka i prevenciji  od poplava, započet uz pomoć Vlade Srbije i Kancelarije za javna ulaganja, koja je prethodno finansirala obnovu pet mostova u opštini porušenih u poplavama. 

„Sledeći korak je uređenje rečnog korita na ovoj deonici, koja se pokazala kao vrlo kritična usled jakih padavina. Trenutno radimo na pripremi projektno tehničke dokumentacije, koja bi tebalo da bude završena za oko mesec dana, nakon čega ćemo pokušati da pronađemo sredstava za uređenje ovog dela korita reke. Osim toga, planirali smo i uređenje atarskih puteva prema naseljima Lipovo Brdo i Jezdimirovići, kako bi čitav ovaj prostor znatno bolje funkcionisao“, objasnio je Jevtić. 

On je najavio da će se opština potruditi da, iako reka Radalj, kao vodotok prve kategorije, nije u njenoj nedležnosti, u saradnji sa preduzećem „Srbija vode“ iznađe način za uređenje još jednog preostalog mosta na toj reci. 

Predstavnica izvođača radova, firme „Stobeks“ iz Loznice, Milica Tadić, inače, rukovodilac radova na izgradnji mosta na Ravnaji, saopštila je da su radovi završeni u roku. 

„Gradna je trajala 45 dana. Sve se odvijalo bez problema, uz podršku opštine, kad god je bila potrebna neka pomoć. Jedino su se pripremni radovi odvijali uz određene teškoće, zbog nedostatka prilaza, ali je i to u saradnji sa opštinom vrlo brzo prevaziđeno“, ispričala je Tadić. 

Govoreći o tehničkim  karakteristikama objekta, ona je rekla da su njegove dimenzije  4,5 m širina i  7,9 m dužina, te da je sagrađen od izuzetno kvalitetnog  betona, koji može da izdrži velika opterećenja. 

Tokom gradnje poštovana je sva procedura, uključujući i period mirovanja od 28 dana nakon poslednje betonaže, zbog čega se na zvanično otvaranje mosta čekalo mesec dana. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2017/2017-08-01_most_ravnaja/{/gallery}