Mali Zvornik, 29.07.2019. godine

Pod sloganom „Drina je smisao života“, u Malom Zvorniku je, od 25. do 28. jula, održana tradicionalna, 9. po redu, manifestacija „Dani sportsko rekreativnog i kulturnog turizma“. Tokom četiri dana, uz bogat zabavno – muzički program i obilje pratećih sadržaja, upriličeno je 22. takmičenje u lovu soma bućkom na Zvorničkom jezeru, čuvena malozvornička „Somovijada“, nadmetanje u pripremanju riblje čorbe „Zlatni kotlić Somovijade“ i 9. Malozvornička regata. Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik, u saradnji lokalne samouprave, Sporstskog saveza „Drina“, Kluba sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“ i Biblioteke „17. septembar“.

Na ovogodišnjem ribolovnom takmičenju „Somovijada“, među 77 takmičara, iz različitih krajeva Srbije, najviše uspeha imao je ribolovac Nenad Vučetić, iz Malog Zvornika, sa ulovom od 8.140 grama, koji je prvo mesto osvojio upecavši dva soma, od 4.105 grama i 4.035 grama.

Drugoplasirani takmičar je Branislav Stanković iz Šapca, sa ulovom soma od 2.640 grama, dok je Pavle Spasojević, iz Mačvanske Mitrovice, osvojio treće mesto na Somovijadi 2019, ulovivši soma od 2.620 grama.

Najuspešniji takmičari, na ime nagrade, od opštine Mali Zvornik dobili su pehare, medalje, diplome i vrednu ribolovačku opremu.

Nagradu u vidu opreme za ribolov dobio je i Savezni sudija, Branko Peša, višedecenijski član KSR „Drinsko jezero“, sada njegov sekretar, za poseban doprinos sportskom ribolovu.

Najstariji takmičar ovog puta bio je Miodrag Belić, a najmlađi Mihajlo Jevtić, obojica iz Malog Zvornika.

Od 33 soma, koliko je ukupno ulovljeno na 22. Somovijadi, 29 primeraka je bilo van mere i odmah su vraćeni u vodu Zvorničkog jezera.

Najveća upecana riba na takmičenju je štuka, teška 6.780 grama, a ulovio ju je Milan Kojić iz Malog Zvornika.

Najukusniju riblju čorbu pripremila je ekipa „Roloplast“ iz Sremske Mitrovice i osvojila prvo mesto na takmičenju „Zlatni kotlić Somovijade 2019“. Drugoplasirana je ekipa „Kotlić from Komirić“ iz Komirića, dok je treće mesto zauzela ekipa „Buntovnici“, iz mesta Radalj, u opštini Mali Zvornik.

Na takmičenju u kuvanju riblje čorbe učestvovalo je ukupno 13 ekipa iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a najuspešniji su, na ime nagrade, od organizatora dobili pehare, medalje, diplome i kotliće za kuvanje. 

U okviru pratećeg programa manifestacije, održan je tradicionalni koncert narodnih pesama i igara, u izvođenju lokalnih folklornih društava, kao i dvodnevni izložbeno – prodajni sajam domaćih proizvoda, hrane, pića i rukotvorina, na kojem su, i ovog puta, učešće uzela brojna udruženja, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva iz okruženja. 

Za decu i mlade upriličena je kreativna radionica i obuka za vožnju skutera na vodi, koju je, u izvođenju Motonautičkog kluba „Motodžet“ iz Novog Sada, ovog puta prošlo više od 100 polaznika. 

Akciji dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i Opštinske organizacije Crvenog krsta u Malom Zvorniku, koja je tradicionalno sastavni deo manifestacije „Drina je smisao života“, odazvalo se oko 30 davalaca. 

Manifestacija je ove godine otvorena koncertom pevača Ace Lukasa, koji je pratilo nekoliko hiljada posetilaca, dok je uoči nedeljne regate i zatvaranja programa, na bini u centru Malog Zvornika, nastupila pevačica Ivana Selakov. 

Malozvorničku regatu, na relaciji Velika Reka – Sakar, u dužini od 22 km, koja je, u nedelju, 28. jula, uz učešće nekoliko stotina plovila, održana 9. put zaredom, otvorio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović. 

Među učesnicima i gostima manifestacije bilo je još zvaničnika i predstavnika društveno-političkog života opština i gradova u okruženju. 

Spust regate jezerom do cilja pratili su trubači Boška Krdžavca, a ostaće upamćen po rekordnom broju učesnika i izuzetno veseloj atmosferi. 

Ljiljana Ristanović

 

 {gallery}/2019/2019-07-30_drina{/gallery}