Mali Zvornik, 14.07.2019. godine 

U periodu od 8–11. jula 2019. na Zlatiboru je realizovan trening za članove opštinskih radnih timova za popis imovine i eksterno angažovane popisivače iz Bogatića, Vladimiraca i Malog Zvornika, sa ciljem podizanja njihovih kapaciteta za obavljanje poslova iz domena popisa i kreiranja evidencije objekata u javnoj svojini njihovih opština. Trening je održan u sklopu edukativnih aktivnosti na projektu ”Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava” koji ove opštine realizuju kroz Program Exchange 5 koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. 

Tokom treninga ukupno 20 učesnika je imalo priliku da se upozna sa pravnim okvirom koji reguliše oblast javne svojine, opisom posla kao i radnim zadacima tokom trajanja popisa, dok je najznačajniji deo treninga bio posvećen njihovom praktičnom osposobljavanju za rad u elektronskoj bazi objekata visokogradnje i niskogradnje. Učesnici su se kroz interaktivne radionice upoznali sa alatima za popis opštinske imovine koji će im služiti za pretraživanje nepokretnosti u javnoj svojini, zatim sa procesom prikupljanja i direktnog unošenja podataka o javnoj imovini u softver za evidenciju objekata, kao i popunjavanjem NEP JS obrazaca kako bi se podaci o opštinskoj imovini mogli migrirati u jedinstveni registar nepokretnosti koji vodi Republička direkcija za imovinu. Pored toga, trening je bio prilika da se popisivači pripreme za terenski popis objekata visokogradnje u svojim opštinama. 

Projektom je planirano da angažovani popisivači uz pomoć koordinatora opštinskog radnog tima za popis imovine, u naredna tri meseca, izvrše sakupljanje i proveru podataka za ukupno 700 objekata visokogradnje i niskogradnje koji se nalaze na teritoriji opštine Mali Zvornik. Utvrđivanje stvarnog stanja nepokretnosti, odnosno terenski popis je planiran za najmanje 20 objekata visokogradnje, dok će se procena tržišne vrednosti nepokretnosti u ovoj opštini izvršiti za 25 objekata visokogradnje.

Od oktobra je planirano da se popisivači i članovi opštinskog radnog tima za popis imovine obuče za popis i formiranje evidencije zemljišta, nakon čega će opštine Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik kompletirati svoje evidencije nepokretnosti u javnoj svojini i stvoriti uslove za efikasnije upravljanje imovinom kojom raspolažu.

{gallery}/2019/2019-07-14_radionica_exchange_5{/gallery}