05. januar 2018. godine

U kabinetu predsednika opštine Mali Zvornik danas je upriličen tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike medija, koji je, osim novinara gotovo svih lokalnih i regionalnih novinskih, radio i televizijskih kuća sa obe strane reke Drine, okupio i dopisnike nekoliko nacionalnih listova, urednike redakcija, direktore i vlasnike medija u okruženju. Tom prilikom predsednik opštine Zoran Jevtić gostima je poželeo srećnu i uspešnu novu godinu i čestitao predstojeće božićne praznike. Osim za čestitanje, susret sa predstavnicima medija Jevtić je iskoristio da podseti javnost na najznačajnije projekte realizovane u protekloj godini i predoči plan rada opštinskog rukovodstva u 2018. godini, u kojoj je, kao najznačajnije aktivnosti, naveo proširenje industrijske zone u Malom Zvorniku, rad na privlačenju investicija i zapošljavanju. 

Otvarajući skup, koji je za predstavnike medija kabinet predsednika opštine u Malom Zvorniku organizovao treći put zaredom, Jevtić je pohvalio dosadašnju saradnju opštine sa zaposlenima u informisanju i poželeo da se ona istim intenzitetom nastavi u 2018. godini, zaključivši da dolazak novinara u velikom broju na prijem puno govori o rezultatima postignutim u oblasti javnosti rada lokalne uprave u Malom Zvorniku i pažnji koju opština posvećuje odnosima sa javnošću. 

On je novinarima saopštio da je za oblast informisanja u budžetu za 2018. godinu predviđeno oko 5 miliona dinara, ili oko 1 % ukupnog godišnjeg budžeta opštine, uz napomenu da je u pitanju iznos koji nije menjan u odnosu na proteklu godinu, kritikujući pri tom predlog opozicije u Skupštini opštine koja se, prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta, zalagala za to da se sredstva za medije smanje u korist nekih drugih davanja. 

„Na inicijativu odborničke grupe Srpske napredne stranke, u budžetu opštine po prvi put ove godine predviđena su sredstva za podršku bračnim parovima bez dece, za podvrgavanje parova procesu vantelesne oplodnje. Za ovu namenu opredelili smo iznos od 2 miliona dinara, sa namerom da ga rebalansom uvećamo, u slučaju značajnijeg interesovanja građana, a jedna opoziciona stranka u skupštini amandmanom je tražila da se budžet za medije umanji u korist dodatnih sredstava za vantelesnu oplodnju, objasnio je Jevtić. 

On je dodao da je vladajuća većina odbila ovaj predlog, uz zaključak da će, ukoliko se ukaže potreba i bude većeg interesovanja građana za korišćenjem navedenih sredstava skupština odmah reagovati i rebalansom uvećati davanja za vantelesnu oplodnju. 

Predsednik opštine Mali Zvornik podsetio je da je budžet ove opštine za 2018. godinu planiran u iznosu od oko 420 miliona dinara. Prema njegovim rečima budžet je razvojno orjentisan, s ciljem nastavka realizacije započetih kapitalnih investicija, rada na privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta. 

Jevtić je izrazio nadu da će tome umnogome doprineti poboljšana putna infrastruktura na području opštine. Kao najznačajniji rezultat u ovoj oblasti on je naveo obnovu državnog puta, realizovanu u protekle tri godine, uz podršku Vlade Republike Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića, podsetivši da je u 2017. godini završena rekonstrukcija deonice državnog puta u mesnoj zajednici Donje Naselje, u dužini od 1,8 km, čime je obnova državnog puta kroz opštinu obavljena u celosti. 

Sledeći korak, prema Jevtićevim rečima, biće proširenje i uređenje industrijske zone u Donjem Naselju, na nekoliko hektara. 

„Kada smo došli na vlast, opština je raspolagala sa svega 40 ari zemljišta u industrijskoj zoni. U međuvremenu otkupili smo još 26 ari, a u narednom periodu planiramo ozbiljno proširenje i uređenje industrijske zone na nekoliko hektara, sa pratećom infrastrukturom, kako bismo privukli ozbiljne investitore“, rekao je Jevtić, ističući da je za uređenje ovog prostora u budžetu odvojeno 50 miliona dinara. Prema njegovim rečima, za ovu namenu biće usmereno i 10 miliona dinara dobijenih nedavno od republike, na ime rešavanja problema tekuće likvidnosti, te da od države očekuje i podršku u pogledu povezivanja opštine sa potencijalnim investitorima. 

Predsednik opštine Mali Zvornik objasnio je da je namera rukovodstva da svaki neiskorišćen, a pogodan, javni prostor otkupi, uredi i stavi u funkciju privrednog razvoja opštine. Zahvaljujući ovakvoj politici, u pogonu opštinske hale u Brasini polovinom februara tekuće godine počeće proizvodnja PVC stolarije, koju pokreće turska kompanija „Yavuz“. Jevtić je podsetio da će u ovom pogonu za početak posao dobiti 16 radnika sa područja opštine, a do kraja godine još toliko, te da je želja investitora da razvija posao i da broj zaposlenih u fabrici vremenom naraste na 100.

On je kao dobar primer takve politike naveo i poslovni prostor nekadašnje firme „Srbolek“, u centru Malog Zvornika, koji je opština takođe otkupila, uredila i dala u zakup firmi koja na području opštine zapošljava oko 100 radnika. 

U cilju privrednog razvoja opštine ali i zaštite njenih interesa, Jevtić je najavio da će u narednom periodu biti aktuelizovano pitanje davanja u zakup zemljišta otkupljenog od JP „Srbijašume“, koje eksploatiše privatno preduzeće „Ravnaja“. Obrazlažući ovu najavu, on je rekao da je zbog zaposlenih veoma važno da eksploatacija i prerada krečnjaka u Malom Zvorniku funkcionišu, ali da će, ukoliko ne postigne dogovor o renti sa navedenim preduzećem, radi zaštite svojih interesa, opština biti primorana da raspiše javni poziv za ponovno davanje u zakup navedenog zemljišta. 

Prema Jevtićevim rečima, u 2018. godini u planu je i realizacija nekoliko kapitalnih projekta u oblasti komunalne delatnosti, gde spada završetak sanacije vodovodne mreže u Donjoj Borini, finalizacija radova na izgradnji vodovoda u Donjoj Trešnici, te izgradnja toplane na biomasu. 

„U Donjoj Borini, nedaleko od osnovne škole, izgradili smo manju crpnu stanicu za prepumpavanje vode sa gradskog izvorišta „Šipad“ na rezervoar „Gaj“ u ovom selu, čime smo za oko 40 domaćinstava obezbedili zdravu pijaću vodu. U okviru ovog projekta izgradili smo i 1250 m pripadajućeg cevovoda, što je ukupno koštalo 7,5 miliona dinara“, rekao je Jevtić, pojasnivši da druga faza radova, u koju će opština u 2018. godini uložiti 10 miliona dinara, podrazumeva izradu projektno – tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dela vodovodne linije Gaj-Klisar-Dunavac u Donjoj Borini i Gaj-Kamenica u Brasini i radove na rekonstrukciji, čime će biti omogućeno uredno snabdevanje za preostale korisnike u navedenoj zoni. 

Izgradnja vodovoda u Donjoj Trešnici takođe je u završnoj fazi i mogla bi da bude okončana vrlo brzo, po završetku procedura nekoliko preostalih javnih nabaki manjeg obima i izvođenja radova. 

Govoreći o vodosnabdevanju on je podsetio da su sredstva u budžetu opredeljena i za kupovinu nove cisterne za vodu, za kojom odavno postoji potreba i koja će služiti isključivo za snabdevanje vodom u slučaju vanrednih potreba. 

Jevtić je rekao i to da je izgradnja toplane na biomasu u Malom Zvorniku izvesna u 2018. godini u okviru projekta Ministarstva energetike Republike Srbije, koje je ovu opštinu uvrstilo među 10 izabranih opština u Srbiji, u kojima će putem kredita biti građeni navedeni objekti. 

 Među kapitalnim projektima planiranim za 2018. godinu, on je naveo i izgradnju fekalne kanalizacije u mesnoj zajednici Sakar, koja je planirana preko projekta IPA, u okviru prekogranične saradnje sa opštinom Zvornik, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Donjem Naselju, te rekonstrukciju tzv. Starog mosta na Drini, za koju se nada da će biti i završena u 2018. godini. 

Na svečanom novogodišnjem prijemu za novinare Jevtić je govorio i o drugim važnim segmentima, u kojima lokalna samouprava namerava da ostvari pozitivne pomake, istakavši kao posebno značajne podsticajne mere opštine u poljoprivredi, ulaganja u podsticaj nataliteta i poboljšanje uslova stanovanja za ostanak stanovništva na selu. 

Reči je bilo i o planovima u turizmu, pripremi projektne dokumentacije za uređenje kulturno – istorijskih objekata, u cilju unapređenja turističke ponude, te nastavku kampanje za promociju opštine Mali Zvornik kao izuzetno atraktivne turističke destinacije. 

Na kraju svog izlaganja on je pozvao građane koji žele da se bave ovom unosnom privrednom delatnošću da zajednički sa opštinom rade na stvaranju uslova za kvalitetan boravak turista u Malom Zvorniku, koji u osnovi podrazumeva registraciju i kategorizaciju smeštajnih kapaciteta. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-01-05_prijem_za_novinare/{/gallery}