Mali Zvornik, 29.08.2018. godine

Na crkvu Časnog krsta u Malom Zvorniku, ukopanu u steni, juče je nameštena kupola sa zvonom i krstom na vrhu. Postavljanje zvona na liticu, 33 metra iznad hrama, trajalo je oko 4 sata, a za taj posao bila je unajmljena specijalna dizalica, na čiji dolazak se čekalo više od mesec dana. 

Po završetku radova lokalno sveštenstvo, u prisustvu brojnih vernika, služilo je ispred crkve svetu liturgiju, nakon koje su, uz zahvalnost Gospodu na pomoći, jedni drugima čestitali na uspešno obavljenom poslu. 

Povodom postavljanja zvona na hram u steni, sveštenik malozvornički Mileta Tovarović rekao je da je veoma zadovoljan što je na veliki praznik, posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, uz Božiju pomoć, crkva sa uspehom ukrovljena i na nju postavljeno zvono veliko, koje će se ubuduće, za pravoslavne praznike i drugim povodima, oglašavati sa stene i pozivati narod na molitvu. 

Sveštenik Tovarović zahvalio je na prilogu svima koji su pomogli uređenje hrama i izlivanje zvona, nadajući se da će bogomolju, smeštenu na specifičnom mestu, kraj prometne saobraćajnice, uz državnu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, i ubuduće, u još većem broju nego do sada, pohoditi vernici sa obe obale reke Drine, ali i putnici koji kraj nje prolaze. 

„Danas smo završili zvonik, podigli smo krovnu konstrukciju, podigli smo krst i da ovo svetilište, u kojem se uveliko služi već trinaest godine, svima pomogne i bude stovarište svih naših grehova i da ko god ide uz Drinu ili niz Drinu da blagoslov bude na njemu i sačuva ga od zla, da se ovde molimo i da tražimo za svoje bližnje i celi svet mir, zdravlje radost i veselje i da svi narodi žive u miru, lepoti i dobroti”, poručio je protonamesnik Tovarović. 

On je podsetio da je hram Časnog krsta u Malom Zvorniku posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom i da ga vernici, s obzirom na njegov specifičan položaj i izgled, s pravom nazvaju „Novi Ostrog“. 

Postavljanju zvona na crkvu u steni prisustvovao je predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, koji je u obraćanju medijima istakao da će hram, pored duhovne vrednosti koju ima, veoma doprineti razvoju turizma u opštini. 

Jevtić je naveo da opština Mali Zvornik uveliko radi na izmeni planskih akata koji su osnov za uređenje prostora u neposrednoj blizini kulturno – istorijskog kompleksa iz vremena Kraljevine Jugoslavije, u koji spada i crkva Časnog krsta u steni. 

On je naveo da je, osim predstojeće rekonstrukcije Podzemnog grada Karađorđevića i obnove mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, za koje je novčana sredstva obezbedila Republika Srbija, u skorijem roku predviđeno i uređenje obaloutvrde kraj reke Drine, u neposrednoj blizini hrama, očekujući da će nakon planiranih radova pomenuti prostor dobiti izgled kakav zaslužuje i postati vrlo atraktivan za turiste. 

Crkva Časnog krsta u steni u Malom Zvorniku, otkrivena je pre 14 godina, a isklesana je u pećini najverovatnije u periodu između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra Karađorđevića. 

Osvećenje zvona, zvonika i Časnog krsta za crkvu u steni u Malom Zvorniku, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika i gostiju, obavljeno je 21. jula, na dan Sv. Velikomučenika Prokopija, krsne slave opštine Mali Zvornik. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-08-29_podizanje_zvona{/gallery}