Mali Zvornik, 27.08.2018. godine 

Postavljanje zvona na obnovljenu crkvu Časnog krsta u steni u Malom Zvorniku, posvećenu Sv. Vasiliju Ostroškom, biće obavljeno u utorak, 28. avgusta, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, saopštila je Uprava parohije malozvorničke. Događaj će početi molitvom, koju će ispred hrama od 14.00 časova služiti lokalno sveštenstvo. 

Protonamesnik Mileta Tovarović najavio je da će pripreme za podizanje zvona sa zvonikom i Časnim krstom na hram početi nekoliko sati ranije, tačnije oko 10.00 časova, kako bi u planirano vreme moglo da bude obavljeno bogosluženje i postavljanje zvona i znamenja na vrh bogomolje ukopane u steni. 

Prema njegovim rečima, za ovaj važan događaj voljom Božijom izabran je praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Velika Gospojina, koji će ostati upamćen kao dan kada je na obnovljeni hram u steni u Malom Zvorniku postavljeno zvono veliko, odakle će ubuduće zvoniti i pozivati narod na molitvu. 

Tovarović je pozvao vernike sa obe obale reke Drine da na sutrašnji veliki praznik dođu u Mali Zvornik i prisustvuju najavljenom događaju. 

On je naveo da su vernici i sveštenstvo na ovaj veliki i važan čin čekali oko mesec dana nakon osvećenja zvona, iz tehničkih razloga, tačnije radi obezbeđenja specijalne dizalice uz pomoć koje će zvono biti postavljeno na crkvu. 

Osvećenje zvona, zvonika i Časnog krsta za crkvu u steni u Malom Zvorniku, u prisustvu velikog broja vernika, crkvenih velikodostojnika i gostiju, obavljeno je 21. jula, na dan Sv. Velikomučenika Prokopija, krsne slave opštine Mali Zvornik. 

Crkva Časnog krsta ili “Novi Ostrog”, kako vernici drugačije nazivaju bogomolju u steni u Malom Zvorniku, otkrivena je pre 14 godina, a isklesana je u pećini najverovatnije u periodu između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra Karađorđevića. 

Za nju je karakteristično to što je u celosti u znaku krsta i broja 33, koji simbolizuje godine Hristovog života provedene na zemlji. 

Unutrašnjost crkve ukopana je u stenu u obliku krsta, dužine i širine od po 33 metra, a i zvonik na vrhu stene biće postavljen na visini od takođe 33 metra. 

Obnova bogomolje počela je 2004. godine. U okviru radova na spoljašnjoj fasadi hrama izrađen je mozaik Ostroga i Svetog Vasilija, a pored i mozaici još šest svetitelja. 

Uređenje hrama i izlivanje zvona omogućeno je dobrovoljnim prilozima vernika sa obe obale reke Drine i uz podršku opštine Mali Zvornik, a u znak zahvalnosti i sećanja na priložnike na zvonu su ugravirana imena svih koji su svojim darom pomogli njegovu izradu. 

Svake godine na dan Svetog velikomučenika Prokopija, krsne slave Malog Zvornika, crkva u Malom Zvorniku organizuje litiju koja kreće iz centra mesta i završava u pećinskom hramu, gde sveštenstvo drži službu i osveštava Kraljevu česmu pored samog ulaza u crkvu. 

Od 2010. godine u crkvi u steni se redovno, petkom uveče, održava akatist Presvetoj Bogorodici i molitva za zdravlje, a u planu je da sveštenstvo u njoj subotom služi liturgiju za upokojene u reci Drini.

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-08-27_podizanje_zvona{/gallery}