Mali Zvornik, 07.08.2018. godine 

Tradicionalni susret meštana i čelnika Malog Zvornika i Zvornika na mostu Kralja Aleksandra I Karađorđevića upriličen je juče u podne, u okviru kulturne manifestacije „Ljudi i mostovi“, koju su, 9. put zaredom, zajednički organizovale lokalne uprave dva mesta, u želji da na simboličan način ukažu na vekovni suživot stanovnika leve i desne obale Drine i neraskidive veze koje ih spajaju.

Susret suseda počeo je uobičajeno, rukovanjem predstavnika dva mesta. Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić i načelnik grada Zvornika Zoran Stevanović tom prilikom razmenili su prigodne poklone, donete u znak međusobnog uvažavanja i saradnje na dobrobit zajednica sa obe strane reke Drine.

Okupljenim građanima najpre se obratio predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, navodeći da su Mali Zvornik i Zvornik oduvek jedno, te da će predstojeća rekonstrukcija mosta na Drini, koji je za stanovnike sa obe obale reke od neprocenjivog značaja, doprineti daljem poboljšanju kvaliteta života i odnosa dve lokalne zajednice. 

On je podsetio da je Republika Srbija krajem 2017. godine uplatila novac namenjen za rekonstrukciju mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića i da će radovi na njegovoj obnovi, za koju se, kako je istakao, založio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i celokupna Vlada Srbije, početi čim bude završeno prikupljanje neophodnih saglasnosti, dozvola i druge dokumentacije, potrebne za realizaciju ovog poduhvata. 

Iako se očekivalo da će se ovogodišnji tradicionalni susret Malozvorničana i Zvorničana na mostu na Drini dogoditi na obnovljenom objektu, ili bar u jeku njegove obnove, to se ipak nije dogodilo zbog, kako je navedeno, kašnjenja sa radovima usled poteškoća pri utvrđivanju nadležnosti institucija nad pojedinim pitanjima vezanim za rekonstrukciju mosta. 

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović objasnio je da je problem vezan za otpočinjanje radova na obnovi mosta nastupio u momentu određivanja nadležnosti, u smislu toga da uslove i saglasnosti za radove na mostu izdaje više različitih institucija dve države, među kojima su Veće ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Ministarstvo prostornog uređenja Vlade Republike Srpske i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, te da su navedene procedure te koje su uticale na odlaganje početka rekonstrukcije mosta. 

On je rekao da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti o rokovima u kojima je moguć završetak obnove mosta, ali da smatra da će za samo izvođenje radova, od trenutka kada se steknu uslovi za početak rekonstrukcije, biti potrebno najviše 120 dana.

Kao dobru vest, Stevanović je naveo da bi malogranični prelaz na pomenutom mostu uskoro trebalo da promeni svoj status, što će građanima dve države omogućiti da na ovom mestu nesmetano prelaze državnu granicu, nevezano za prebivalište koje imaju, napominjući da to prema važećim propisima nije moguće i da preko malograničnog prelaza u drugu državu mogu samo meštani Malog Zvornika i Zvornika, ali ne i njihovi gosti, rodbina, prijatelji ili turisti iz drugih opština i gradova, koji požele da posete susedno mesto. On je istakao da će se to dogoditi zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Srbije i Republike Srpske za promenu statusa navedenog malograničnog prelaza, na osnovu koje je u pripremi novo zakonsko rešenje u ovoj oblasti, koje treba da usvoji Veće ministara BiH.

On je zahvalio građanima obe opštine koji su se okupili na tradicionalnom susretu na mostu, navodeći da skup ne ukazuje ni na kakve teritorijane pretenzije, već da žitelji dva grada na ovaj način potvrđuju negovanje dobrih odnosa koje imaju, bez obzira na postojanje državne granice na ovom području.

Dodatno povezivanje i produbljivanje odnosa dva mesta u narednom periodu biće ostvareno kroz unapređenje saradnje civilnog sektora, na šta je simbolično ukazano razmenom zastavica planinarsko – biciklističkih udruženja „Šarena Bukva“ iz Malog Zvornika i „Korak“ iz Zvornika, koje vezuje niz zajednički realizovanih akcija.

U nastavku tradicionalnog skupa, upriličenog na sredini mosta između Malog Zvornika i Zvornika, usledilo je polaganje venca na mesto stradanja sportiste Andreja Beuca iz Slovenije, koji je 2016. godine izgubio život prilikom skoka sa mosta u reku.

Uz čuvene stihove Ive Andića „Ne ruši sve mostove“, u završnici manifestacije održan je prigodan kulturno – umetnički program, u okviru kojeg su nastupili članovi dečjeg ansambla Folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar“ iz Malog Zvornika, Uduženja „Veterani folklora Malog Zvornika“ i folklorne grupe „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Turistička organizacija grada Zvornika, u saradnji sa malozvorničkom bibliotekom i Udruženjem žena „Nezaborav“ iz Malog Zvornika, na štandovima postavljenim na mostu, i ovog puta za vreme manifestacije promovisala je bogatu turističku ponudu dve opštine, sa akcentom na prezentaciji lokalne gastronomije, suvenira i domaće radinosti. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2018/2018-08-06_ljudi_i_mostovi{/gallery}