27.04.2018. godine

Javni poziv traje od 6. juna 2018. godine do 23. jula 2018. godine.

Komesarijat za izbeglice i migracije obaveštava izbeglice i bivše izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe, i to: izbeglice koje su smeštene u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, formalnog ili neformalnog ili ugrožene izbeglice u privatnom smeštaju i bivše nosioce stanarskog prava, a koje su bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji, a sve prema utvrđenim kriterijumima ugroženosti, da će javni poziv za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica pri kupovini seoskih kuća sa okućnicom i dodelu paketa pomoći, u okviru Regionalnog stambenog programa, Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 8 – komponenta seoske kuće (u daljem tekstu: Javni poziv), biti objavljen 6. Juna 2018. godine na oglasnim tablama na teritoriji sledećih jedinica lokalne samouprave: Senta, Novi Kneževac, Kanjiža, Kovačica, Bela Crkva, Žabalj, Titel, Mali Zvornik, Ljubovija, Krupanj, Bogatić, Valjevo, Osečina, Ljig, Mionica, Požarevac, Malo Crniće, Žagubica, Petrovac na Mlavi, Kragujevac, Rača, Lapovo, Batočina, Rekovac, Ćuprija, Bor, Majdanpek, Kladovo, Soko Banja, Užice, Bajina Bašta, Nova Varoš, Kosjerić, Čajetina, Prijepolje, Sjenica, Priboj, Čačak, Lučani, Gornji Milanovac, Tutin, Raška, Novi Pazar, Varvarin, Brus, Aleksandrovac, Trstenik, Svrljig, Doljevac, Gadžin Han, Merošina, Ražanj, Prokuplje, Blace, Kuršumlija, Žitorađa, Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad, Leskovac, Lebane, Bojnik, Crna Trava, Vlasotince, Medveđa, Trgovište, Surdulica, Preševo, Bosilegrad, Vladičin Han i Bujanovac, na oglasnoj tabli i internet prezentaciji Komesarijata za izbeglice i migracije www.kirs.gov.rs

 

Pomoć je bespovratna i odobrava se za rešavanje stambenih potreba izbeglica na teritoriji Republike Srbije kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom u maskimalnom iznosu do 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti i dodelu paketa pomoći (građevinski materijal i oprema u cilju poboljšanja uslova života) u maksimalnom iznosu do 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, po porodičnom domaćinstvu. Izabrani korisnik pomoći može dodatno da učestvuje sopstvenim sredstvima u realizaciji pomoći za rešavanje stambenih potreba u iznosu do 50% od iznosa namenjenog za kupovinu seoske kuće sa okućnicom (u maksimalnom iznosu do 4.750 evra, u dinarskoj protivvrednosti). Pomoć se dodeljuje za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Predmetna seoska kuća sa okućnicom mora biti upisana u katastru nepokretnosti i mora ispunjavati osnovne uslove za život i stanovanje.

Javni poziv traje od 6. juna 2018. godine do 23. jula 2018. godine. Sve informacije u vezi pomenutog javnog poziva zainteresovana lica mogu dobiti kod poverenika za izbeglice u jedinicama lokalne samouprave na koje se ovo obaveštenje odnosi, kao i u Komesarijatu za izbeglice i migracije, Narodnih heroja br.4, 11070 Novi Beograd.