• Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size

Почетна

Саопштење за јавност председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића поводом политичке кампање коју опозиција води против општинског руководства путем Фејсбука

Мали Зворник, 20.02.2019. године 

Поводом неистинитих, тенденциозних и злонамерних коментара о раду општинске власти у Малом Зворнику, које у последњих недељу дана на друштвеној мрежи Фејсбук објављује профил под именом Драган Богићевић, осећам потребу да обавестим јавност да се ради о политичкој кампањи, коју опозиција, у недостатку сопствених резултата рада и ваљаног политичког програма, води против руководства општине, у намери да унизи, оповргне и стави у други план чињеницу да је актуелна власт у Малом Зворнику у последње три године остварила више резултата и добробити за грађане него све раније општинске власти заједно, деценијама уназад. Како би то постигли, „уредници“ поменутог профила користе се лажима и монтирањем информација, чије делове, истргнуте из контекста, употребљавају и сервирају на начин који њима одговара и који се уклапа у истину какву желе да креирају и представе јавности.

А истина је, као што знамо, увек само једна, али она, на жалост, у овом случају не иде у прилог нашим политичким противницима, међу којима је и бивши председник општине Мали Зворник Драган Богићевић, којем је Агенција за борбу против корупције Републике Србије у два наврата, 2012. и 2016. године, установила сукоб интереса за време обављања функције председника општине, од 31.01.2014. до 27.11.2014. године, као и током вршења функције одборника у Скупштини општине Мали Зворник, коју је обављао у континуитету од­­­­­­­­­­­­­ 03.11.2004. до 31.01.2014. године.

Агенција је утврдила да је Богићевић током вршења наведених функција поступио супротно Закону о Агенцији, на тај начин што је током обављања јавних функција, у својству директора и већинског власника Привредног друштва за геодезију „Геодет ДБ“ доо Мали Зворник, са Општинском управом Мали Зворник закључио више уговора о геодетским радовима и услугама, а да о сукобу интереса који је имао у овим ситуацијама није обавестио Агенцију за борбу против корупције, као ни Скупштину општине Мали Зворник, због чега му је два пута изречена МЕРА ЈАВНОГ ОБЈАВЉИВАЊА ОДЛУКЕ О ПОВРЕДИ ЗАКОНА О АГЕНЦИЈИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ (преузмите документ).

У решењима којима је Богићевићу констатован сукоб интереса и изречена наведена мера, Агенција је навела да је он на овај начин угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, јер је јавну функцију вршио тако да је јавни интерес подредио приватном и функцију искористио за стицање имовинске користи за себе.

За разлику од Богићевића, за којег се и званично зна да је током вршења јавне функције ,,угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције, јер је јавну функцију вршио тако да је јавни интерес подредио приватном и функцију искористио за стицање имовинске користи за себе“, ниједан члан актуелног општинског руководства у својој биографији нема, нити може имати, такву квалификацију, иако се појединци труде да, ширењем лажи и неистина о раду локалне самоуправе, путем друштвених мрежа, наруше углед људи који савесно и одговорно раде свој посао, на добробит свих грађана општине Мали Зворник.

Сматрам да је, осим политичке кампање, мржње и острашћености, разлог за злонамерне коментаре и објаве на фејсбук профилу Драган Богићевић у последњих неколико дана и нервоза због сазнања да смо пре извесног времена покренули процедуру у складу са препоруком Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки (преузмите документ) и од надлежних органа затражили утврђивање ништавности свих уговора између Општине Мали Зворник и Привредног друштва за геодезију „Геодет ДБ“ доо Мали Зворник, имајући у виду поменути налаз Агенције за борбу против корупције и чињеницу да је за време Богићевићеве власти на јавне набавке геодетских радова и услуга из буџета одлазило око 12 милиона динара годишње, што је око пет пута више у односу на касније установљену реалну вредност радова.

Мотиви за оптужбе које „уредници“ фејсбук профила Драган Богићевић наводе у вези са проценом тржишне вредности земљишта у Доњем Насељу, које је општина Мали Зворник прибавила у својину за потребе проширења индустријске зоне и стварања услова за отварање погона за производњу текстила, леже и у чињеници да ће у том погону до краја 2020. године посао добити 500 радника, до краја текуће године 300, а након тога још 200 радника.

Да наведене оптужбе не одговарају истини потврђује Записник о процени тржишне вредности непокретности без изласка на терен (преузмите документ) коју је, на захтев Општинске управе Мали Зворник, 13. фебруара 2018. године, извршила комисија Пореске управе - Одсек у Малом Зворнику, без којег ниједан правобранилац, а ни нотар, не би оверио купопродајни уговор. Да је тако „уредници“ поменутог профила врло добро знају, али их истина очигледно не занима.

Због неистина које су у последњих неколико дана наведене на фејсбук профилу Драган Богићевић, у вези са радом актуелног општинског руководства у Малом Зворнику, у наредном периоду против учесника ове својеврсне политичке хајке и одговорних за објављивање нетачних и штетних садржаја биће поднете кривичне пријаве и затражена адекватна надокнада штете, проузрокована узнемиравањем јавности и ширењем лажи на политичкој и другој основи.

Према сазнањима која имамо, профил уређује неколико лица, која заједнички раде на пропаганди и кампањи, с циљем да нанесу штету и наруше углед општинској власти.

У наредном периоду бићемо принуђени да на фејсбук профилу www.facebook.com/opstinamalizvornik/ информишемо суграђане зашто појединци који су годинама били у власти и довели нашу општину међу 19 најсиромашнијих одједном износе гнусне лажи и неистине, да ли је то због тога зато што немају више подршку од појединаца, што су надлежни органи почели најзад да раде свој посао, а они имају много путера на глави.

Ми ћемо, упркос свему, наставити даље снажно да се боримо за напредак и развој нашег места, кроз реализацију започетих и покретање нових пројеката. 

Овом приликом подсетићу јавност да се на читавој територији општине одвијају активности на побољшању услова за живот грађана.

Осим реконструкције и опремања будуће фабрике текстила, уређења Подземног града Карађорђевића и других значајних пројекта, актуелан је рад на побољшању водоснабдевања у сеоским месним заједницама, као и путне инфраструктуре у селима, где је преко јавно приватног партнерства у наредном периоду предвиђено асфалтирање до 150 километара локалних путева.

На основу закључка Владе Србије (преузмите документ) о преносу земљишта у јавној својини на општину Мали Зворник, за потребе изградње топлане на биомасу, који сам данас примио, с поносом могу да саопштим и то да ће у Малом Зворнику ускоро почети радови на реализацији овог значајног пројекта, који ће грађанима убудуће омогућити квалитетније и јефтиније грејање. 

Председник општине Мали Зворник
 Зоран Јевтић

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Информативни билтен општине Мали Зворник

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


Јавне набавке