Direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Šapca Prim. Dr Milijana Popović prisustvovala je sinoć sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije Mali Zvornik.Tom prilikom ona je zatražila podatak o broju potopljenih domaćinstava u opštini Mali Zvornik i istakla da poplavljena domaćinstva moraju biti prethodno očišćena i pripremljena za dezinfekciju koja predstoji, kako bi ona imala efekta.

Popović je podvukla da dezinfekcija ne znači ništa ukoliko se ne uradi kako treba, te da se može desiti da se dezinfekciono sredstvo predozira pri čemu postoji rizik od trovanja. Zbog toga je veoma važno da dezinfekciju sprovode stručna lica po tačno utvrđenim procedurama.

Ona je zaključila da je na području opštine Mali Zvornik potrebno pružiti više epidemiološkog nadzora porodicama, kako bi se suzbile moguće epidemije. Direktorka Zavoda za javno zdravlje upozorila je i na opasnost od komaraca i širenja virusa Zapadnog Nila. U tom smislu, neophodno je da građani više rade na ličnoj zaštiti od ovih insekata. Ona je rekla da je sinoć počelo štampanje letaka sa uputstvima za zaštitu od komaraca.

Prim. dr Milijana Popović takođe je istakla neophodnost uzorkovanja namirnica koje ovih dana u velikim količinama pristižu u okviru humanitarne pomoći ugroženim područjima, jer postoji opasnost da hrana koja pristiže u humanitarnoj pomoći nije bakteriološki ispravna. Prema njenim rečima u nekim isporukama u drugim gradovima u hrani iz humanitarne pomoći, čiji rok upotrebe nije istekao, pronađena je bakterija ešerihija koli. Uzorkovanje namirnica potrebno je i zbog povećanog rizika da se one pokvare usled dugog transporta i čuvanja u neadekvatnim uslovima.

Direktorka zavoda za javno zdravlje iz Šapca poručila je sinoć da lekove iz humanitarne pomoći ne treba ni u kom slučaju koristiti, jer je njihova ispravnost pod znakom pitanja, a u slučaju da pomoć u lekovima pristigne potrebno ju je proslediti centralnoj apoteci u Beogradu.