07.12.2017. godine

Zahvaljujući subvencijama koje Opština Mali Zvornik daje poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, trinaest nezaposlenih sa područja opštine prošlog meseca dobilo je posao u nekoj od pet malozvorničkih firmi, koje su putem drugog ovogodišnjeg konkursa, sprovedenog u novembru, ostvarile pravo na budžetska sredstva namenjena za ovaj vid podrške zapošljavanju. Reč je o programu preko kojeg opština, sa 200 000 dinara nepovratnih sredstava po zaposlenom, finansira novootvorena radna mesta i u okviru kojeg će već u četvrtak, 14. decembra, biti raspisan novi javni poziv za poslodavce. 

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić izjavio je da je u okviru novembarske dodele subvencija za zapošljavanje poslodavcima ponudjen iznos od 7 600 000 dinara, za angažovanje 38 lica.

„U pitanju su sredstva preostala nakon prvog kruga dodele subvencija, koji je realizovan u aprilu tekuće godine, kada su po zahtevima poslodavaca dodeljena sredstva za zaposlenje 12 lica“, objasnio je Jevtić, podsetivši da je za tu namenu u ovogodišnjem budžetu odvojeno ukupno 10 miliona dinara, za angažovanje 50 lica. 

„Na konkurs prošlog meseca javilo se pet zainteresovanih preduzeća, sa zahtevom za prijem 13 radnika. Slično je bilo i u okviru prvog poziva, tako da smo za ovu namenu do sada utrošili samo 50 posto planiranog iznosa, rekao je Jevtić i najavio novi konkurs za poslodavce za nedelju dana. 

On je saopštio da je u budžetu za subvencije za zapošljavanje preostalo 5 miliona dinara, što je dovoljno za otvaranje još 25 radnih mesta, i pozvao poslodavce da se jave na decembarski konkurs, koji će ostati otvoren najverovatnije do kraja godine. 

Jevtić je podsetio da je Opština Mali Zvornik u tekućoj godini bila spremna da za subvencije za zapošljavanje rebalansom odvoji dodatni iznos, da je postojalo veće interesovanje od strane poslodavaca, i najavio da će rukovodstvo u 2018. godini nastaviti da radi na podsticanju zapošljavanja, na ime čega će u budžetu biti opredeljena značajna novčana sredstva. 

Preko subvencija za otvaranje novih radnih mesta, koje obezbeđuje opština, u Malom Zvorniku od početka godine posao je dobilo ukupno 25 lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koja su radni odnos zasnovala u 10 malozvorničkih preduzeća, dok je u 2016. godini na isti način zaposlenje dobilo 98 lica u 27 firmi sa teritorije opštine. 

Delatnost preduzeća koja su u protekle dve godine na ovaj način angažovala radnike pretežno je u oblasti ugostiteljstva, proizvodnje i trgovine. 

Ljiljana Ristanović