Mali Zvornik, 12.06.2019. godine

Najbolji alas Duško Velanac

U organizaciji i pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik u subotu, 08. juna, na šetalištu pored Drine u Malom Zvorniku održana je deveta ribolovno-turistička manifestacija “Skobaljijada” i “Guramnijada”. Na lepo uređenoj stazi, niže Hidroelektrane “Zvornik”, okupilo se 80 ribolovaca iz više gradova Srbije, iz Beograda, Valjeva, Arilja, Požege, Loznice, Ljubovije, Kosovske Mirovice i Zvečana, ali i iz susedne Republike Srpske, iz Bijeljine, Zvornika, Bratunca i Milića.

Nakon doručka i dobijanja startnih brojeva, promotivnih majica i drugih simboličnih darova organizatora, alasi su krenuli u ribolov, iz kojeg su se vratili šest sati kasnije, sa bogatim ulovom.

Merenjem je utvrđeno da je najviše ribe ulovio Duško Velanac iz Arilja, kojem je sa osvojenih 19.000 bodova pripalo prvo mesto. Drugi je bio Miroslav Gvozdić, iz Kluba ribolovaca iz Zvečana, sa 12.450 bodova, a treći, sa 12.430 bodova, Miloš Virijevac, takođe iz Zvečana.

Najbolje plasirani dobili su vredne nagrade, u vidu ribolovačkih štapova, mašinica za pecanje, pehara i medalja.

Nagrađeni su i najstariji i najmlađi učesnik manifestacije. Najstariji ribolovac bio je Gvozden Đurić (83) iz Ljubovije, a najmlađi Ognjen Tanasić, iz Krupnja, koji ima samo devet godina.

Na “Guramnijadi” učestvovalo je 20 ekipa iz Malog Zvornika, Zvornika, Valjeva, Komirića i Krupnja. Oni su se takmičili u spremanju vojničkog pasulja, gulaša i riblje čorbe.

Na kraju tročasovnog spremanja jela, najbolja u pripremi pasulja bila je ekipa “Kotlić from Komirić”, iz Komirića, u sastavu Dragica Bradonjić, Dragan Bradonjić i Nikolina Bradonjić. Druga je bila ekipa “Blago čiče” iz Komirića, a treća “Uduženje kotlića” Brankovina.

U spremanju riblje čorbe pobedila je ekipa Riblovačkog društva “Drinska štuka”, iz Loznice, u sastavu Miloš Cvijić i Darko Gajić.Druga je bila ekipa “Kotlić from Komirić”, iz Komirića, a treća ekipa “Pečenjara kod Jove” iz Brankovine.

Najukusniji gulaš pripremila je ekipa “Zavičaj” Mali Zvornik. Nju su sačinjavali Goran Simić, Gojko Simić i Alksandar Erić. Druga je bila ekipa “Pečenjara kod Jove”, iz Brankovine, a treća ekipa “Nezaborav”, iz Malog Zvornika.

Sve ekipe ocenjivao je žiri sastavljen od iskusnih kulunira iz Udruženja kuvara Vojvodine “Vitezovi kulinarstva”, Boško Zdjelarević, Dragan Mitić i Miroslav Bradonjić.

Manifestaciju je upotpunio bogat kulturni program, u okviru kojeg su nastupili članovi folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar“.

U organizaciji ove ustanove, za najmlađe posetioce manifestacije tradicionalno je održana dečja kreativna radionica, takmičenje u crtanju i pisanju na zadatu temu, a radovi mališana nakon toga izloženi su na dečjem odeljenju biblioteke.

Posebna atrakcija i ovog puta bio je turistički vozić, koji je besplatno vozio posetioce duž šetališta pored Drine.

Tokom manifestacije tradicionalno je održan i Sajam domaće radinosti, hrane, pića i suvenira, na kojem su učestvovali izlagači iz Srbije i Republike Srpske, kao i turističke organizacije iz nekoliko susednih opština.

{gallery}/2019/2019-06-15_skobaljijada{/gallery}