Mali Zvornik, 15.06.2020. godine 

Na obali Drine u Malom Zvorniku proteklog vikenda održana je jubilarna, deseta po redu, Skobaljijada i Gurmanijada. Takmičenje u pecanju Skobalja i pripremi tradicionalnih jela, riblje čorbe, vojničkog pasulja i gulaša na lovački način, okupilo je i ovog puta ljubitelje druženja u prirodi iz više gradova Srbije i Bosne i Hercegovine. Manifestaciju, čiji je organizator i pokrovitelj opština Mali Zvornik, upotpunio je bogat kulturno – zabavni program za posetioce, uz posebno osmišljen sadržaj za najmlađe. 

Proglasivši manifestaciju otvorenom, predsednik opštine Zoran Jevtić, u prisustvu zamenika predsednika opštine Miloša Radojčića, istakao je zadovoljstvo što su, usled pandemije virusa korona, stečeni uslovi da se tradicionalna takmičenja ipak održe u Malom Zvorniku, na zadovoljstvo svih učesnika i gostiju, željnih druženja nakon dugog perioda izolacije. 

U obraćanju učesnicima i gostima, Jevtić se osvrnuo na aktivnosti lokalne samouprave usmerene na unapređenje raznovrsnosti lokalne turističke ponude, navodeći da je opština Mali Zvornik u tom cilju pokrenula procedure za uređenje popularne plaže Ponton i otvaranje restorana na ovoj plaži, na Zvorničkom jezeru, te uređenje plaža u Sakaru i na Radaljskom jezeru. 

Kao veoma važne projekte koji predstoje na planu razvoja turizma u opštini Mali Zvornik, Jevtić je izdvojio i nastavak rekonstrukcije Podzemnog grada Karađorđevića, koja uključuje uređenje kapele za bogosluženje, sa oltarskim prostorom, za šta je Republika Srbija opredelila 25.000.000 dinara, kao i zaštitu arheološkog lokaliteta „Orlovine“ na brdu u centru Malog Zvornika i izgradnju pristupnih pešačkih staza do lokaliteta, mesta za odmor i vidikovaca. 

Sa osvojenih 11.750 poena, ribolovac Mišo Milutinović iz Arilja pobednik je u pecanju na desetoj malozvorničkoj Skobaljijadi. Drugoplasirani takmičar je Goran Ristić iz Velike Reke, opština Mali Zvornik, sa 9.620 poena, dok je treće mesto osvojio Bojan Marković iz Leposavića, na Kosovu i Metohiji, sa 9.250 poena. Bojan Marković ujedno je ribolovac koji je na takmičenju upecao najkrupniji primerak ribe, od 9250 grama. 

Najuspešnijim takmičarima, kao nagrada od pokrovitelja manifestacije, uručena je vredna ribolovačka oprema, pehari, medalje i diplome. 

Nagrađeni su i najstariji i najmlađi učesnici na takmičenju, Gvozden Đurić (82) iz Uzovnice, Ognjen Tanasić (11) iz Krupnja i Milan Kojić (11) iz Velike Reke. 

Najviše uspeha na Gurmanijadi 2020 u Malom Zvorniku u pripremi riblje čorbe imala je ekipa „Jelena“ iz Ljubovije. Drugoplasirana u ovoj kategoriji takmičenja je ekipa „Drinska štuka“ iz Loznice, a treća ekipa „Bratstvo i jedinstvo“ iz Malog Zvornika. 

U pripremi vojničkog pasulja pobedila je ekipa „Kotlić from Komirić“ iz Komirića. Na drugom mestu je ekipa „Nezaborav“ iz Malog Zvornika, a na trećem „Rudar“ iz Brasine, opština Mali Zvornik. 

Najukusniji gulaš na lovački način, po oceni žirija, pripremila je ekipa „Pečenjara kod Jove“ iz Brankovine. Vicešampion u ovoj kategoriji je ekipa „Gulašijada“ iz Čačka, dok je na trećem mestu ekipa „Nezavisni sindikat policije“ iz Ade. 

Stručni žiri za ocenu pripremljenih jela činili su Boško Zdjelarević, predstavnik udruženja „Etno bakrač“ iz Beograda i Miroslav Bradonjić predstavnik udruženja „Kotlić“ iz Osečine i „Amaterski kraljevski kuvari“ iz Bačke Topole. 

Najuspešnijim ekipama u svakoj od kategorija, kao nagrada, pripali su kotlići za kuvanje, pehari, medalje i diplome. 

Posetioci su tokom tokom desete malozvorničke Skobaljijade i Gurmanijade mogli da uživaju uz bogat prateći program, u okviru kojeg je održan tradicionalni sajam domaće radinosti, zdrave hrane i pića, uz učešće brojnih izlagača iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

U kulturno – umetničkom delu programa nastupila je Folklorna sekcija Biblioteke „17. septembar“ iz Malog Zvornika i pevačka grupa Ansambla „Nezaborav“, takođe iz Malog Zvornika. 

Na štandu malozvorničke biblioteke upriličena je izložba najnovijih izdanja književnih dela i različitih rukotvorina. 

Za najmlađe posetioce manifestacije organizovan je poseban program, kreativna radionica za mališane, crtanje, slikanje i pisanje sastava na zadatu temu, zabava uz klovna i klovnicu, crtanje po licu, pravljenje figura od balona, balona od sapunice, muzičke igre i druge zanimljive igrice za najmlađe. 

U okviru obeležavanja jubileja manifestacije, drugog dana vikenda, u nedelju, opština Mali Zvornik za posetioce omogućila je besplatne poste Podzemnom gradu Karađorđevića i kulturno veče, uz nastup Folklorne sekcije malozvorničke biblioteke i Exit X benda. 

Ljiljana Ristanović

{gallery}/2020/2020-06-15_skobaljijada{/gallery}