Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић указала је данас на то да је проценат имунизованих у млађој популацији лош, најавивши да ће сутра бити одржан велики догађај којим ће се покренути кампања за вакцинацију младих од 16 до 25 година.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара након уручења донације Удружења пчелара НУРДОР-у и педијатријским установама широм земље, изразила очекивање да ће то резултирати већим бројем вакцинисаних у тој популацији, где је проценат имунизованих проблематичан.

Сутра покрећемо кампању, при чему ћу наставити да обилазим Србију и апелујем на људе да се вакцинишу, јер је то једини начин да победимо коронавирус и наставимо са нормалним животом, истакла је премијерка.

Она је, као добру ствар, издвојила то да је популација изнад 64 година старости готово у потпуности заштићена вакцинама, али и нагласила да лекари упозоравају на то да у болницама завршавају све млађи људи, и то због слабог процента вакцинације у тој популацији.

Брнабић је указала на то да, када је реч о процесу вакцинације у земљи, одзив није лош и да сада износи приближно 44 одсто, додајући да се ту ствари значајно не мењају – оне локалне самоуправе које су до сада предњачиле и даље су добре.

Премијерка и навела да ће у неким београдским општинама ускоро бити 70 одсто вакцинисаних од укупне пунолетне популације, уз напомену да је најлошији одзив у Тутину, који још није дошао на 10 одсто, а лоше је стање и у Новом Пазару, Лајковцу, Мионици, Рачи, Ражњу, Сјеници, Убу, Љигу.

Поредак првих и последњих десет локалних самоуправа у том смислу се не мења, рекла је она и похвалила Прибој, Кладово, Кикинду, Мали Зворник, који су у првих 15 по проценту вакцинације.

Такође, Житорађа је била веома лоша по проценту вакцинације, али је, уз помоћ и подршку Министарства здравља, и у тој општини свакога дана све већи проценат имунизованих, нагласила је Брнабић.

Извор: Влада Републике Србије