Zakonom je zabranjeno spaljivanje ostataka, strnih useva, smeća i biljnih ostataka

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije – Odeljenje Šabac,  apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, na obradivim površinama i u blizini šuma, zbog izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine.

Mole se građani, da ukoliko primete, da neko pali travu i nisko rastinje ili primete već postojeći požar na otvorenom, ODMAH o tome obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu, na broj telefona 193, policijsku stanicu na broj telefona 192 ili 015 / 471-011 ili Operativni centar na broj telefona 1985, kako bi se sprečilo dalje širenje požara.

 

Ističemo da je u Srbiji, od posledica produkata sagorevanja i širenja požara usled paljenja ostataka na otvorenom, prošle godine 20 osoba izgubilo život, 48 bilo lakše i teže povređeno, dok je materijalna šteta velika i teško procenjiva.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanja biljnih ostataka, kao i da su za nepoštovanje ove odredbe zakonom predviđene visoke novčane kazne – za pravna lica od 300,000 do milion dinara, a za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Izazivanje požara predstavlja opasnost po život i imovinu građana i regulisano je Krivičnim zakonikom Republike Srbije, a članom 278. ovog Zakonika, za krivična dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine i za izazivanje opšte opasnosti, za počinioce su predviđene visoke zatvorske kazne od šest meseci do pet godina. 

Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu
01.04.2015. godine