U mesnoj zajednici Centar u Malom Zvorniku u subotu, 05. juna, organizovano je čišćenje i uređenje obale reke Drine, gde će 12. juna biti održana tradicionalna ribolovna sportsko-turistička manifestacija „Skobaljijada i Gurmanijada“.

Akcija je realizovana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine, u saradnji opštine Mali Zvornik, Javnog preduzeća „Srbijašume“ i Javnog komunalnog preduzeća „Drina“.

Učestovali su građani, radnici JKP „Drina“, kao i zaposleni u JP „Srbijašume“, na čelu sa direktorom ovog preduzeća Igorom Braunovićem i predsednikom opštine Zoranom Jevtićem.

„Ne može niko da očisti onoliko koliko mi možemo da zaprljamo. To nije samo ovde slučaj, svuda je taj problem. Imamo predivnu reku Drinu, Zvorničko jezero, ali u njih stiže što ne treba iz drugih uzvodnih opština gde, nažalost, imamo na obali reke locirane deponije otpada“, rekao je ovom prilikom Jevtić.

„To stiže ovde i naša opština ne može sama sve da očisti. Ključ je u nama, svim građanima, da se pre nego što bacimo parče papira ili flašu zapitamo šta to radimo, koliko ljudi treba da ide za nama da sve očiste. Naše KJP ‘’Drina’’ je pre pet godina imalo 71 zaposlenog, a sada ih je 49, i jednostavno ne mogu sve da postignu. Moramo svi da vodimo računa o Drini, jezeru, šumi, da ih ne prljamo. Ovo je uvod u manifestacije koje slede ‘’Skobaljijadu i Gurmanijadu’’ za sedam dana, kao i ‘’Drina je smisao života’’ krajem jula“ – kazao je Jevtić.

U okviru akcije čišćen je deo obale od hidroelektrane ‘’Zvornik’’, nizvodno ka Starom mostu, a ekipe su upućene i u mesne zajednice u priobalju Zvorničkog jezera, koje je mesto brojnih letnjih kulturno – sportskih i turističkih dešavanja.

Prema rečima predsednika opštine, želja lokalne samouprave je da akcija postane tradicionalna, da bude proširena i ka šumama, a u planu je da sve mesne zajednice budu očišćene, bar njihovi centralni delovi, uz podršku KJP ‘’Drina’’.

Igor Braunović, direktor JP ‘’Srbijašume’’, rekao je da se ovo preduzeće pridružilo opštini da zajednički na ovakav način obeleže Svetski dan zaštite životne sredine i očiste otpad oko reke Drine.

„Ovo je i prilika da poželimo da Drina bude uvek reka koja će da spaja i čija će voda nositi samo ono što je biljnog ili životinjskog porekla. Naša aktivnost je pošumljavanje, ozelenjavanje, a sada smo hteli da uradimo i ovo, da se posvetimo ovom vidu zaštite životne sredine, čišćenjem priobalja Drine“, kazao je on.

Ljiljana Ristanović